Прогноза: Софтуерният модел SaaS е неудържим

Моделът на предлагане на софтуера като услуга, или SaaS, ще става все по-популярен в следващите четири години, прогнозират анализаторите от Gartner. До 2012-а една трета от разходите за всички бизнес приложения ще отиват за ползване на софтуер на абонаментен принцип.

При модела SaaS компаниите плащат не за притежаване на продукта, а за неговото използване. Най-успешно тази схема се реализира при предлагането на програми за управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM).

Отчетлива тенденция в използването на ИТ в следващите години ще бъде преходът от класическите стандартни лаптопи към по-малки преносими компютри, твърди още Gartner. Около половината от мобилните служители на компаниите ще сменят своя ноутбук с по-компактно устройство.

Светло бъдеще за Apple прогнозират анализаторите. До 2011 година делът на “ябълката” ще се удвои на американския и на западноевропейския пазари.

“Зелената” тенденция в ИТ продуктите ще набира също скорост. Доставчиците на електроника за големите световни организации ще трябва да осигурят екологичната чистота на своите продукти, посочват от Gartner.

Коментар