Microsoft взима лъвския пай от облака

Над 70% от корпоративните потребители отдават предпочитание на облачната платформа Azure

Над 70% от корпоративните потребители отдават предпочитание на облачната платформа Azure

Облачните технологии на Microsoft, в частност Azure, са най-предпочитани в корпоративните среди, сочи проучване на Cowen & Co. На въпроса какви публични или хибридни облаци ползвате или планирате да ползвате в бъдеще, по-голяма част от анкетираните (71%) са дали своя глас за Microsoft и нейната платформа Azure. Преди три месеца този показател беше 68%.

33% от корпоративните мениджъри твърдят, че работят с облачни услуги на Citrix и Cisco. След това се нареждат VMware (30%), Red Hat (26%) и Rackspace (26%). Сред лидерите също така са Google и Amazon съответно с 24% и 17%.

Microsoft държи първо място и при облачните операционни системи. 71% от анкетираните заявяват, че ползват нейния софтуер във вътрешнокорпоративни облачни платформи или планират да преминат към продукти на Microsoft в близката една година.

Второ място по този показател заема HP с платформата Eucalyptus (51%). В челната петица попадат още CloudStack (33%), VMware (29%) и OpenStack (22%).

Проучването на Cowen & Co. разкрива, че 21% от компаниите считат облачните технологии за приоритет в своите ИТ бюджети. През второто тримесечие на 2014 г. техният дял е бил 21%.

Разработката на приложения и изследователската работа са най-важни за 20% от компаниите. Приоритет за 18% от анкетираните корпоративни мениджъри са ERP системите и услугите за управление.

По данни на IDC, световният пазар на публични облачни услуги възлиза на 45,7 млрд. долара през 2013 г., като 86% заемат разходите за софтуер, вкл. разпространяван по моделите SaaS (софтуер като услуга) и PaaS (платформа като услуга).

IDC очаква към 2016 г. до 11% от ИТ бюджетите, заделяни от компаниите за предоставяне на ИТ услуги по традиционен начин – на базата на собствена инфраструктура, да преминат към облачния канал.

Към 2017 г. облачните системи ще погълнат 20% от ИТ бюджетите. Още през 2016 г. над половината от корпоративните ИТ отдели, заети със създаване на хибридни облаци, ще придобият нови инструменти за администриране, които отчитат характера на работното натоварване.

Коментари по темата: „Microsoft взима лъвския пай от облака”

добавете коментар...

  1. Mozo

    Стокхолмски синдром…

  2. XxX

    Браво, Rape! Напълно съгласен !

  3. Rape

    С постоянно, регулярно и упорито изнасилване всичко се налага и утвърждава. Така че изнасилваният да почне сам да си иска изнасилване и дори да си плаща за това.

Коментар