Все по-сложни схеми за евентуалното поглъщане на Yahoo

Мъглата около евентуална сделка между Microsoft и Yahoo става все по-непрогледна. Тези дни изтича срокът на ултиматума на софтуерния гигант към ръководството на желаната от него интернет компания, но отговор от Yahoo така и няма.
Преди десетина дни изпълнителният директор на Microsoft Стив Болмър заплаши шефовете на Yahoo с агресивно поглъщане, ако не приемат отправената по-рано оферта. Болмър възнамерява да реализира поглъщането, като въздейства на акционерите на интернет компанията да изберат нов съвет на директорите, който да се съгласи на сделка.
Последните ходове на Microsoft въвличат в играта и медийната група News Corp. От своя страна Yahoo се заиграва с AOL с цел да запази своята независимост от Microsoft.
Освен това Microsoft заплаши допълнително, че ще намали цената на офертата си от 45 милиарда долара, ако Yahoo продължава да протака сделката. В същото време Джери Янг и неговите колеги от борда на интернет компанията определят предложението на Редмънт като подценяващо.
Според информация от Уол Стрийт Джърнъл, финансовата компания Legg Mason, която е вторият по големина акционер в Yahoo, може да се възпротиви на сделката с Microsoft, ако Редмънт изпълни заканата си да понижи офертата. Legg Mason определя тактиката на Microsoft с ултиматума като груба грешка.

Коментар