Лаптоп за 599 лева от HP идва през август

Вълната от евтини лаптопи достигна и България. Първо Asus лансира своя Eee PC, а сега и HP, най-големият производител на компютри, ще предложи на пазара у нас през август модел с цена 599 лева (без ДДС).
HP 2133 Mini-Note е предназначен за студенти и ученици, както и за мобилни професионалисти. Мини преносимият компютър с тегло 1,3 кг и размери по-малки от учебник предоставя дисплей с диагонал 8,9 инча, съобщиха от компанията.
Моделът включва набор от решения за безжична връзка, мултимедия и сигурност, които позволяват на учениците да учат където и да се намират – от класната стая до дома, по време на екскурзия или когато са във ваканция.
„Образованието не трябва да спира с училищния звънец,” казва Джери Калауей, вицепрезидент и генерален директор на HP Personal Systems Group за Америка. „HP Mini ще подготви учениците по-добре да живеят, учат и работят в днешното информационно общество”, допълва Калауей.
Бизнесът и хората, пътуващи често, ценят същата мобилност, удобство на работа и ниски разходи като тези в сферата на образованието. HP Mini предлага и на мобилните професионалисти тънко и леко устройство, което дава достъп до информация и възможност за поддържане на кореспонденция с партньори, както и комуникация по имейл, чат програми и блогове.
Лаптопът се отличава с опростен, изчистен дизайн и алуминиев корпус, който е издръжлив и лек. HP DuraKeys, прозрачно покритие на клавиатурата, предпазва буквите и цифрите на клавишите. Функцията HP 3D DriveGuard изпраща сигнал на хард диска за изключване при рязко движение или удар, посредством триосен цифров акселерометърен чип.
Дисплеят на HP Mini-Note поддържа WXGA резолюция, устойчив е на надраскване и има магнезиеви панти. Клавиатурата е пълноразмерна QWERTY, наличен е и тъчпад.
Лаптопът предлага възможности за гледане на видео, заснемане на снимки, конферентна връзка по интернет или видео-чат, без нужда от купуване или носене на допълнителен хардуер.
Триклетъчна батерия захранва най-леките конфигурации, а за по-дълга работа е налична шестклетъчна батерия. Вграден Wi-Fi предлага на учениците достъп до интернет, както и възможност за комуникация посредством имейл, съобщения, чат, гласов пренос и блогове. Моделът поддържа и безжична Bluetooth връзка към принтери, мишки и слушалки.
Софтуер Absolute Software’s Computrace позволява на ИТ специалистите да сътрудничат на местните органи на реда за проследяване и възстановяване на откраднати или загубени компютри, за инвентаризация на компютрите в района и за засичане на промени в хардуера и софтуера.

В информацията до медиите от HP не се съобщава с каква операционна система работи Mini-Note. Справка в сайта на корпорацията показва, че лаптопът се управлява от SUSE Linux Enterprise Desktop 10, използва процесор VIA C7-M ULV  на 1.2 GHz, включва 1 GB оперативна памет DDR2 и твърд диск 120 GB. 

Коментар