“Сървайвър” вече е готов за HD излъчване

На конгреса на американската асоциация на разпространителите на радио и телевизия в Лас Вегас телевизия CBS обяви, че една от най-успешните й продукции, риалити състезанието "Сървайвър" ще бъде модернизирано и ще се излъчва във формат на висока дефиниция.
Първите ТВ програми, които възприеха HD, бяха спортни събития с висок рейтинг като мачовете на националната футболна лига за купата  Super Bowl и драматични сериали, които събират огромна аудитория, като "Западното крило" на NBC и „Семейство Сопрано” на HBO. В последните години към тях се присъединиха и някои от най-популярните в Америка риалити конкурси, припомня Ройтерс.
Първоначално Fox пусна „Американски идол”, а ABC – „Танцувай със звезди" в стандартна дефиниция, а след това ги модернизираха за HD, веднага щом доказаха, че са достатъчно популярни, за да оправдаят допълнителните разходи за тяхното производство.  
Сега почти всички телевизионни драми и комедии, излъчвани в най-гледаното време, са заснети в HD. „Сървайвър” често излиза начело на класацията за праймтайм шоу, записано в стандартна дефиниция. Феновете му отдавна жадуват да го видят в по-качествения HD формат, но досега имаше някои съществени спънки.
Доскоро HD камерите се считаха за по-тромави и не толкова надеждни, колкото съответната техника със стандартна дефиниция. Те не бяха подходящи за тежките метеорологични условия, при които се записват сериите на „Сървайвър” – тропически дъждове, пясък и прах.
Освен това, разходите за модернизация до HD на една комплицирана продукция, каквато е „Сървайвър”, която се записва в реални условия, са по-високи, отколкото базираните в студио серии като „Американски идол”, например. За сравнение, „Сървайвър” използва около 20 камери, някои от които записват под вода или от хеликоптери.
През последните една-две години надеждността на HD камерите се подобри чувствително и разходите станаха по-сравними с тези за оборудване за стандартна дефиниция. CBS планира да модернизира тяхното друго риалити състезание за пътешествия "The Amazing Race." В него двойки-участници се състезават кой пръв ще достигне до дадена географска точка с транспорт по избор и ограничен бюджет.

Коментар