Излезе първият сървърен HDD с капацитет 1TB

Най-големият производител на твърди дискове в света, Seagate, пусна на пазара първия 1-терабайтов модел от сървърен клас. Barracuda ES.2 е снабден със Serial Attached SCSI (SAS) интерфейс, уточниха от дистрибутора АСБИС България.
Приложенията с богато мултимедийно съдържание, както и тези за съвместна работа като електронна поща ще усетят средно 135% подобрение на производителността, в сравнение със системите, базирани на SATA-дискове, при това с гарантирано повишена надеждност, твърдят от компанията.
Експлозивното нарастване на съдържанието в корпоративните среди поражда необходимост от по-бърз достъп до данните и по-висока пропускателна способност, каквито могат да осигурят 1-терабайтовите дискове, посочват от Seagate. Възможността за двупортово SAS свързване с резервираност, високата производителност и надеждност и отличното съотношение цена/GB са ключови предимства на новия диск за корпоративни приложения.
Barracuda ES.2 е първият диск с гигантски капацитет, който Seagate пуска в допълнение към SATA варианта, присъстващ на пазара от миналата година. Моделът е оптимизиран за използване в “критични” за бизнеса изчислителни среди и “nearline” системи за съхранение на данни. Той предлага всички характеристики на дисковете от сървърен клас, вкл. двоен порт и възможности за пълен дуплекс.
Семейството дискове Barracuda ES.2 работи при 7200 rpm скорост на шпиндела, със средно време на търсене 8,5 ms. Максималният капацитет е 1TB, като се предлагат и модели с 500GB и 750GB.
В новите устройства производителят използва технологията PowerTrim за динамично управление на консумацията на енергия на всички нива на активност. По данни на Seagate, дисковете Barracuda ES.2 дават 20% обща икономия на енергия, а по параметъра ват за гигабайт намалението е 55%, в сравнение с предишните поколения модели на компанията.
Инженерите на компанията разглеждат още един интересен параметър – входно-изходни операции на ват (IOPs-per-Watt), където преходът към SAS технология дава 38% по-добра енергийна ефективност от SATA системите.
Редица технологии, вградени в Barracuda ES.2, гарантират високата надеждност и производителност. Сред тях е новата система RVFF (Rotational Vibration Feed Forward), проектирана да поддържа производителността в масиви с множество дискове, където ротационната вибрация е негативен фактор. Показателят надеждност се оценява като 10-кратно по-добър от десктоп класа – внушителните 1,2 милиона часа средно време между отказите (Mean Time Between Failure) при непрекъснато използване в режим 24×7.
“Новото предложение на Seagate  за сървърния сегмент безспорно ще предизвика интереса на системните интегратори. Очакваме го до един месец и у нас,” коментира Константина Маврова, продуктов мениджър в АСБИС България.

Коментар