Сайтовете са „натежали” с 15% за една година

Средният размер на уеб страниците е нараснал с 15% през миналата година и възлиза на 1952 килобайта, сочи доклад на HTTP Archive. Темпото на растеж обаче намалява, като се има предвид, че през 2013 г. уеб страниците „натежаха” с 32%.

Най-голям принос за натежаването на уеб страниците имат изображенията (източник: http://www.sitepoint.com)

Най-голям принос за натежаването на уеб страниците имат изображенията (източник: sitepoint.com)

Изследването анализира публични страници от стандартен тип, без сериозни уеб приложения. В разделението по типове файлове прави впечатление прогресът на CSS файловете, докато Flash категорията отстъпва с 13%.

Над една четвърт от сайтовете (27%) продължават да използват Flash, но делът им е намалял през последната година. Флаш технологията се използва за реклама, видео и игри и все още е доста популярна, въпреки очакванията за бързо намаляване на употребата й.

Огромен дял в уеб имат изображенията – цели 85%. Тази тенденция ще се засилва с появата на екрани с висока резолюция като Retina и 4K.

Средностатистическата уеб страница прави 95 HTTP заявки и съдържа 862 DOM елемента. 46% от страниците използват библиотеки на Google, 20% съхраняват локално файлове, а 74% съдържат минимум едно пренасочване.

Коментар