Соларни панели може да обезсмислят горивата

Фотоволтаичните модули на Rayton Solar ще се произвеждат на цена, която е с около 60% по-ниска от средната за индустрията

Фотоволтаичните модули на Rayton Solar ще се произвеждат на цена, която е с около 60% по-ниска от средната за индустрията

Американска соларна компания е на път да нанесе още един удар върху нефтено-газовата индустрия. Rayton Solar е разработила технология за производство на супер-ефективна слънчева енергия, по-евтина от тази от изкопаемите горива.

Новата разработка използва 50 до 100 пъти по-малко силиций, отколкото останалите технологии. Това намалява потреблението на един от базовите компоненти в слънчевите панели, съобщи GreenTech.bg.

От компанията твърдят, че технологията, която вече чака своя патент, използва силиций, тънък само четири микрона, без да генерира отпадъци. Същевременно ефективността е 24 процента, или с около четвърт повече от стандартното за тази индустрия.

Rayton твърди още, че нейните фотоволтаични модули могат да бъдат произвеждани на цена, която е с около 60 на сто по-малка от средната за индустрията.

Фирмата от Лос Анджелис е инициирала кампания в Indiegogo за привличане на обществено финансиране, за да си помогне с оформянето на „последните щрихи” на технологията. Когато бъде сертифицирана, технологията ще стане достъпна и за масовия потребител.

Развитието на слънчевите фотоволтаични технологии е един от основните фактори за значителното нарастване на световното производство на енергия от възобновяеми източници, която е постигнала ръст от 8,5% през 2013 г.

Коментари по темата: „Соларни панели може да обезсмислят горивата”

добавете коментар...

  1. Иво

    До Мирака
    Все още се строят Дизелови ел. централи, колкото и налудничаво да звучи това, и в момента работя на една. Спора е безмислен

  2. IEEE

    “http://bls.blog.bg/politika/2014/12/06/shte-promeni-li-otkrieto-na-andrea-rosi-sveta.1320257”

  3. Anonymous

    Няма нищо революционно в производството на ток от соларни панели. Ако този тип панели са толкова евтини и ефективни защо са пуснати в индиегого:? Защо изобретателите не си ги монтират по покривите? Със спестените пари от ток ще монтират пои покривите на съседите си и приятелите си( срещу заплащане). С искараните пари ще разширят производството и монтажа, ще разширят пазара и ето ти един перфектен бизнес! Ако е толкова изгодно и революционно няма да търсят пари от индиегого, а ще си го реализират сами.

  4. Мирака

    @Диан – ти се замисли, прочети и ми отговори ми каква част от електричеството се произвежда от нефтопродукти? 99% от електричеството се произвежда от АЕЦ, ТЕЦ (на въглища) и ВЕЦ. Къде виждаш дела на нефтопродуктите тук?

    Та изхождайки от там – как по-добрите соларни панели ще повлияят на нефтопродуктите? Ако бяха по-добри батерии например, бих се съгласил.

  5. Драгомир

    Когато едно нещо е революционно, тогава не само намираш инвеститор от раз, но и голяма част от първото производство се продава на промоционални цени – считай доста по-евтино от себестойността си. Така качествата на продукта се оценяват от закупилите и съответно продуктът се разпространява светкавично.

    Описаната техника например е използвай Едисон, опитвайки се (успешно) да реализира бизнес с електрически крушки. То всъщност това е и неговата сериозната заслуга по относно крушките – той не ги е открил, но ги е разпространил масово.

    Като гледам кампанията им в indiegogo случаят очевидно не е такъв очевидно. Просто си пускат рекламна статия, за да съберат някой долар от еко ентусиасти, които не са типични мислещи и творчески, но за сметка на това са платежоспособни.

  6. Диан

    Разбира се, че има общо с нефта. Много ясно че тея панели няма да ги сложат на покрива на колата. Електро колите се захранват от мрежата. Мрежата се захранва от слънчевите панели (и други източници подобни). Всички усилия днес са насочени да се намали зависимостта от фосилните горива които са изчерпаеми и да се премина към тези неизчерпаеми, които всеки ден усещаме върху себе си (вятър, слънце, вода) И към първия коментар: Да организираш прозиводство на нов продукт не е нито евтино нито елементарно и фондове са нужни за това. Не си представяй, че като е американска комапния и са заровени в пари.

    Има хиляди университети по света, в които тези концепции се обясняват всекидневно на милиони студенти ……

    До Anonymous, mhm, Мирака:
    Понякога преди да драсненте коментар с две думи с негативен оттенък е добре да се замислите и да попрочетете това-онова….

  7. Мда

    До @Мирака – явно си пропуснал последните статии за подобрението на Модел S. Вече с едно зареждане може да измине повече от 450 км или дори повече от това което може да се измине с едно зареждане на повечето автомобили. А и станциите на Тесла се зареждат именно от солари!

  8. Мирака

    И какво общо има тази технология с нефта – тя таргетира различни ниши. Дори и с тези солари няма да можеш да зареждаш автомобила например (а то дори и зареждането не е до там проблем – проблема е пробега).

  9. mhm

    Вероятно, защото никой не иска да я финансира, искат да се запази статуквото на нефта!

  10. Anonymous

    Суперевтин и суперефективен источник на енергия? Какво прави във Indiegogo? Произвеждайте и продавайте, щом можете!

Коментар