Kodak IM5 – първи смартфон с легендарната марка

Kodak позиционира своя смартфон в средния ценови клас, като ще разчита на фотографските му възможности (снимка: PR Newswire)

Kodak позиционира своя смартфон в средния ценови клас, като ще разчита на фотографските му възможности (снимка: PR Newswire)

Пионерът във фотографската техника Kodak навлиза на пазара за смартфони. Компанията, която отстъпи позиции в цифровата ера, представи на CES 2015 в Лас Вегас първия си смартфон Kodak IM5.

Устройството ще се произвежда от компанията Bullitt, специализирана в разработката на телефони, защитени от вода, удари и прах. По нейни лицензни технологии произвеждат своите продукти компании като Cat.

Kodak, в частност, се надява да привлече потребители с фотографските възможности на IM5, както и с някои уникални характеристики. Моделът е оборудван с 13-мегапикселова задна камера и 5-мегапикселова предна. И двете са способни да правят качествени снимки дори в условия на слаба осветеност.

Според очевидци на CES 2015 обаче, снимките от IM5 изглеждат сравнително бледи в сравнение с тези, направени в залите на изложението със смартфони като iPhone или флагманските Android устройства.

Според представители на Bullitt, задачата на Kodak IM5 не е да конкурира iPhone. По-скоро Kodak позиционира своя смартфон в средния ценови клас. IM5 е проектиран за лесно споделяне и отпечатване на снимките, за което са предвидени големи бутони „print” и „share”.

Kodak IM5 предоставя 5-инчов IPS екран с резолюция 1280х720 пиксела, 8-ядрен процесор MediaTek MT6592 с тактова честота 1,7GHz, 1GB оперативна памет и 8GB вградена флаш памет, която може да се разширява с microSD карти.

Моделът има два слота за SIM карти и батерия с капацитет 2150 мАч. Работи под управление на операционна система Android 4.4.2 KitKat с възможност за обновление до Android 5.0 Lollipop. Поддържа EDGE и 3G комуникации, но не и LTE.

Първият смартфон на Kodak тежи само 120 грама и се очаква на пазара в Европа по-късно тази година на цена от 300 евро. На американския пазар Kodak IM5 ще се продава за 250 долара.

Коментар