Стартира държавният проект за е-плащания

Договор на стойност 1,09 милиона лева подписа Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) с Дата Макс АД по проекта за електронни разплащания.
Срокът за изпълнение на договора е 1 октомври 2008 година, съобщиха от МДААР. Проектът „Разработване на среда, осигуряваща електронни разплащания в процеса за предоставяне на административни услуги по електронен път" е в рамките на програмата ОПАК и е на обща стойност 1,515 млн. лева.
Единната среда ще позволи на българските потребители да заплащат по електронен път услугите, заявени в портала на електронното правителство www.egov.bg или в регионалните административни портали. Освен това чрез нея всеки гражданин или фирма ще може да провери в интернет своите задължения към различни ведомства (напр. дължими данъци към НАП, осигуровки, глоби към КАТ и др.).
Потребителите ще могат да заплащат всички или избрани свои задължения със своята банкова карта или директно от банковата си сметка. За да извършат тези операции, потребителите ще трябва да се идентифицират с универсален електронен подпис (УЕП).
Плащането ще се осигурява от платежни оператори чрез съществуващите системи за плащания, които и към момента извършват дейност в съответствие със сегашната нормативна уредба.
Обменът на съобщения между средата и системите на платежните оператори ще се извършва в съответствие с протокола за обмен на платежна информация UNIFI (ISO 20022) XML Standards.

Коментар