Dell атакува с по-леки и по-тънки лаптоти

Американският производител Dell предложи на малкия бизнес лаптопи Vostro с нов дизайн, по-тънки и по-леки от предшествениците си.
Линията включва 13.3-инчов модел 1310 за $749 и 15.4-инчов 1510 за $599, които вече са на пазарите в Европа, Средния Изток и Африка, а в Северна и Южна Америка, както и в Азиатско-Тихоокеанския регион се очакват в началото на май. В средата на следващия месец ще се появи и 17-инчов лаптоп Vostro 1710 с променен дизайн.
Новите машини разполагат с характеристики като защита на данните и предварително инсталиран софтуер за сигурност. Лаптопите имат лъскав дизайн и са по-леки и тънки от предните поколения. Така например, дисплеят на 13.3-инчовия Vostro притежава 94% от площта за гледане на 14.1-инчов модел, но тежи с 20% по-малко.
Лаптопите се предлагат без пробни версии на софтуер от трети страни. Те обаче идват с безплатни услуги, като 10GB онлайн бекъп от Dell. Моделите Vostro 1310 и 1510 разполагат с вграден четец на пръстови отпечатъци и технология за защита от неразрешен мрежов достъп и кражба на данни, както и с предварително инсталиран антивирусен софтуер на McAfee.
Обновяването на продуктите на Dell е част от плана на компанията да разшири своето портфолио с 50% през тази година. Фокусирането в областта на преносимите компютри следва пазарните промени, тъй като крайните потребители и бизнеса постепенно преминават от десктопи на лаптопи.
Според данни на Gartner, продажбите на лаптопи остават ключов фактор за растеж на световния PC пазар. Подобренията в технологията и дизайна спомогнаха за нарастване на популярността на преносимите компютри, които вече имат по-ниски цени и значително увеличена потребителска стойност.

Коментар