Китай насърчава частните онлайн банки

С натискане на един бутон премиерът на Китай Ли Къцян издаде първия кредит от частната онлайн банка WeBank

С натискане на един бутон премиерът на Китай Ли Къцян издаде първия кредит от частната онлайн банка WeBank (снимка: politicsinn.com)

Една от големите интернет компании в Китай отвори първата в страната частна онлайн банка. Tencent е нарекла своето начинание WeBank, по аналогия с популярния си месинджър WeChat.

Миналата година правителството на Китай одобри създаването на пет частни банки в интернет, вкл. от Tencent и Alibaba. Целта на пилотната програма е да опрости и улесни достъпа до кредити на малкия бизнес, който обикновено е затруднен да получава финансиране от правителствените банки.

„Ще намалим цените и ще осигурим практически ползи за малките клиенти, като едновременно ще заставим традиционните финансови организации да ускорят реформите”, заяви китайският премиер Ли Къцян, цитиран от TechCrunch.

На церемония по повод старта на частната онлайн банка Ли Кецян издаде първия кредит с новата система. С натискане само на един бутон собственик на товарен автомобил получи кредит в размер на 35 хиляди юана, или около 5600 долара.

Банковият сектор в Китай се контролира традиционно от правителството и частни финансови организации. Напоследък властите в страната се стремят да намалят дела на държавните банки и компании от рода на Tencent и Alibaba се възползват от разкрилата се възможност.

Коментар