Играчките водят списъка на опасните продукти

Начело на списъка с опасни потребителски стоки в Европейския съюз през 2007 година са играчките (417), следвани от моторните превозни средства (197), електрическите уреди (156) и козметичните продукти (81). Това сочат данните от системата за бързо предупреждение RAPEX, изнесени в сайта на Европейската комисия.

Продуктите от Китай отново са дали повод за най-много оплаквания (700). В опит за разрешаване на проблема Комисията ще проведе семинар в Китай през юни, за да информира ръководители и производители от страната за новото предложение за безопасност на играчките и да повдигне други въпроси, свързани с безопасността.

Освен това през ноември в Брюксел се организира тристранна среща на върха за безопасността на стоките между ЕС, САЩ и Китай.

„Целта на RAPEX и на другите механизми за безопасност е да гарантират спокойно пазаруване на гражданите на ЕС, без те да се тревожат как да различават безопасните от опасните продукти“, каза комисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева.

В специални списъци потребителите могат да проверяват кои продукти са предмет на оплаквания, защото са причинили нараняване, задушаване, електрически шок или пожар.

През миналата година системата за бързо предупреждение RAPEX е обработила 1605 оплаквания за опасни продукти, което е с 53% повече от 2006 г. Страните явно проверяват стоките по-ефективно отпреди, а годишният доклад за 2007 г. показва, че се получават повече сигнали от държави, които не са били толкова бдителни в миналото.

Коментари по темата: „Играчките водят списъка на опасните продукти”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Благодаря за списъка, полезно.

Коментар