Силният долар влияе негативно на ИТ бизнеса

Пазарът на ИТ ще нарасне по-малко от очакваното тази година, като една от причините е високият курс на долара

Пазарът на ИТ ще нарасне по-малко от очакваното тази година, като една от причините е високият курс на долара

Прогнозата за ИТ пазара в световен мащаб през настоящата година е повлияна от силния щатски долар, става ясно от анализ на Gartner. Глобалните разходи за ИТ през 2015-та ще достигнат 3,8 млрд. долара, което е с 2,4% повече спрямо предходната година. По-рано анализаторската компания прогнозира ръст от 3,9%.

Gartner преразглежда прогнозата си, заради повишението в курса на долара на световните валутни пазари и очакването за по-умерен ръст в продажбите на устройства, ИТ и телекомуникационни услуги. Без отчитане на колебанията на валутата, ИТ пазарът ще нарасне с 3,7%, докато през миналото тримесечие се очакваше ръст от 3,8%. Макар и слабо, скъпият долар влияе на пазара, коментират от анализаторската компания.

Gartner очаква продажбите на компютърни устройства (настолни РС, лаптопи, таблети, смартфони и принтери) да достигнат 733 млрд. долара през 2015 г., което ще бъде ръст от 5,1% спрямо предходната година. По-рано анализаторите прогнозираха ръст от 6,4%.

Приходите от продажби на корпоративен софтуер ще нараснат с 5,5% до 335 млрд. долара. Очаква се засилване на конкуренцията между доставчиците на облачни услуги и традиционен софтуер, което е резултат от ценовата ерозия и консолидацията на разработчиците.

На пазара за ИТ услуги се очаква ръст от 2,5% до 981 млрд. долара, при по-ранна прогноза от 4,1%. Намалената оценка е резултат от глобалното съкращаване на отделите за поддръжка на софтуер.

Най-големият ИКТ сегмент са телекомуникационните услуги, които тази година ще отбележат ръст от 0,7% до 1,64 трилиона долара. Най-малкият сегмент пък са центровете за данни, който се оценява от Gartner на 143 млрд. долапа през настоящата година, или с 1,8% повече спрямо 2014 г.

Коментар