Приключи основната поддръжка на Windows 7

Microsoft прекратява от днес основната поддръжка на Windows 7, все още най-популярната операционна система за компютри. Принципно, компанията осигурява подобна поддръжка в продължение на пет години след излизане на продукта или две години след последната версия.

Фазата на разширена поддръжка на Windows 7 ще продължи до 14 януари 2020 г. (източник: Microsoft)

Разширената поддръжка на Windows 7 ще продължи до 14 януари 2020 г. (източник: Microsoft)

В рамките на основната поддръжка потребителите получават безплатни обновления за сигурността и коригиране на бъгове. Освен това Microsoft консултира клиентите си и приема заявки за промени в дизайна на софтуера.

Основната поддръжка на Windows 7 без първия сервизен пакет приключи на 9 април 2013 г. На 31 октомври същата година Microsoft прекрати продажбите в търговската мрежа на копия на Windows 7, предназначени за крайни потребители, а година по-късно бяха преустановени и продажбите на клиентски компютри с Windows 7.

От днес Windows 7 влиза във фазата на разширена поддръжка, която ще продължи до 14 януари 2020 г. През този период потребителите ще могат да ползват безплатни обновления на сигурността и платена поддръжка за коригиране на бъгове.

По данни на Net Applications, в момента Windows 7 е инсталирана на 56,3% от персоналните компютри в света с достъп до интернет. За сравнение, сумарният дял на по-новите операционни системи Windows 8 и Windows 8.1 възлиза на 13,5%.

Коментари по темата: „Приключи основната поддръжка на Windows 7”

добавете коментар...

  1. Abraham

    Windows 7 ultimate и Windows Server 2012R2 e най стабили версии на Майкрософт, според мен ерата на Windows приключва, все повече ИТ специалисти и сериозни компании преминават на linux базирани операционни ситеми. Linux базирана опирационна система дава възможност за независимост!!!

  2. Petrov

    Браво, в рамките на една година прекъсват 2-та си най-успешни продукта. Ще видим какво ще е продължението на Windows

  3. vlady

    Ще има поддръжка от Арменска Апостолическа Църква, само не съм убеден в качеството и.

Коментар