Xiaomi отказала пари от Марк Зукърбърг

lei_jun_xiaomi_top

Лей Джун управлява третата по големина компания за смартфони в света, но внимава да не загуби благоразположението на китайските власти

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг не е успял да стане инвеститор в производителя на смартфони Xiaomi. Преговорите между него и шефа на китайската компания Лей Джун, проведени в края на октомври 2014 г., са завършили с неуспех, предаде Ройтерс.

Зукърбърг е искал да вложи неголяма сума в Xiaomi, но e срещнал отказ, заради опасения, че подобна сделка няма да се понрави на властите в Китай. Както е известно, от 2009 г. насам Facebook е забранен в азиатската страна.

През октомври миналата година Зукърбърг проведе сесия с въпроси и отговори на китайски език в един от университетите на Пекин. По време на посещението си в страната той е обсъдил с Лей Джун възможността да инвестира в Xiaomi, но това става ясно едва сега.

В края на миналата година Xiaomi организира поредния рунд на финансиране, в рамките на който привлече инвестиция от 1 милиард долара. Сериозни суми в компанията вложиха фондът DST на Юри Милнер и инвестиционните компании HOPU и GIC.

Xiaomi е определяна като най-скъпият технологичен стартъп, който все още не се търгува на борсата. Компанията се явява най-големият производител на смартфони в Китай, а в света отстъпва само на Apple и Samsung.

Коментар