Четириядрени чипове AMD подсилват сървъри на Dell

Нови сървърни платформи на базата на четириядрени процесори AMD Opteron въвежда американският производител Dell. Машините са насочени към потребители от малкия и среден бизнес, както и за отдалечени корпоративни офиси.
Четириядрените Opteron вече може да се инсталира в сървърите PowerEdge SC1435, 2970, M605 и 6950, както и в новия модел PowerEdge T605. Характерни за T605 са възможностите за “гореща” замяна на твърди дискове, отдалечено управление и резервно захранване, които предотвратяват загуба на данни и увеличават достъпността и времето за безпроблемна работа на сървъра.
Двупроцесорните модели PowerEdge SC1435, 2970 и M605 предлагат до 79% по-висока производителност спрямо аналогичните системи с двуядрени AMD процесори, според различни публикации в интернет. С новите обявления от Dell броят на платформите с последните четириядрени чипове Opteron достигна 13. Наскоро HP съобщи за рекордни резултати със свои машини ProLiant на базата на новите Opteron.
Междувременно AMD обяви, че доставчикът на решения за виртуализация VMware е сертифицирал четириядрените процесори Opteron за хипервайзорите ESX и ESXi. Това ще позволи на потребителите да използват новите системи за виртуализация на VMware в сървъри на базата на тези процесори.

Коментар