Фатално ли е да забравим администраторска парола

Забравянето на администраторската парола за достъп до компютъра е един от най-досадните, макар и преодолими проблеми, с които можем да се сблъскаме в нашата практика.

Известно е, че някои хора дори преформатират твърдите си дискове и преинсталират операционната система, защото са загубили или забравили администраторската си парола! Тази отчаяна мярка означава загуба на огромно количество безценни данни. Затова не бързайте да я предприемате.

Достъп до компютъра без администраторска парола

Стъпка 1: Модифицирайте BIOS на компютъра така, че да стартира от Windows CD-ROM. Сложете инсталационния диск на Windows в оптичното устройство и стартирайте компютъра. Наблюдавайте съобщенията на екрана, докато видите подканата: “Натиснете клавиш, за да заредите от CD.”

Стъпка 2: Преминете през процеса на зареждане, докато стигнете до екрана “Setup”, където имате избора да инсталирате или да поправите операционната система. Изберете опцията „поправяне“ и натиснете “R”, което ще стартира процеса на поправяне. По време на този процес Windows Setup ще направи проверка на твърдите дискове и след това ще започне да копира файлове. Това може да отнеме няколко минути. След това компютърът ще се рестартира автоматично.

Стъпка 3: След като компютърът се рестартира и процесът Setup се възобнови, отворете един команден ред (command prompt). Това става така:

* В Windows 2000 изчакайте до момента, когато се регистрират компоненти и след това натиснете клавиши “Shift + F10”.

* В Windows XP наблюдавайте долната лява част на екрана, докато се появи лента с индикация на развитието на процеса с надпис: “Инсталиране на устройства” и след това натиснете “Shift + F10.” Това ще отвори една командна конзола.

Стъпка 4: Сега можете да получите достъп до Control panel. Това става така

*В Windows 2000 въведете следната команда: control.exe

* В Windows XP, напишете: nusrmgr.cpl

* Натиснете “Enter” и ще имате достъп до контролния панел.

Стъпка 5: Използвайте инструментите, които са предоставени за промяна на паролите. Когато го направите, затворете контролния панел и след това напишете “Exit”, за да затворите командната конзола. Оставете процеса на поправяне да завърши окончателно, както обикновено. След това ще можете да използвате новата парола.

Алтернативни начини

1. Влезте в друг администраторски акаунт на същия компютър, ако имате такъв. Променете забравената парола. Излезте и влезте в желания акаунт. Този прост метод на промяна на администраторска парола насърчава създаването на два администраторски акаунта на един персонален компютър.

2. Извадете твърдия диск и го свържете на друг компютър като втори (slave) диск. Използвайки този метод, ще получите достъп до файловете, съдържащи информация за акаунта, чиято администраторска парола сте загубили.

3. Сменете вашата парола с помощта на софтуер от рода на Offline NT Password&Registry Editor. Това приложение дава достъп до акаунти за Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 и NT системи.

Коментари по темата: „Фатално ли е да забравим администраторска парола”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Кой ламер ще седне да се занимава с такива операции, че да чете и това дори. Другите пък са на Мас и Линух и не им трябва.

  2. killu

    Или пък вижте тук
    http://mjje.100webspace.net/

  3. Пламен

    The Good Samaritan, да си задаваш толкова сложни въпроси е като риба да разсъждава за ядрена физика. Нямам нищо против статии насочени към домашни начинаещи Windows потребители. Малоумното в статията обаче, е че се говори така сякаш всички са на Windows и така сякаш не е задължително да се упомене, че става въпрос за тази ОС, защото видиш ли… то се подразбира. Ако беше упоменато в заглавието, че става въпрос за Windows нямаше да пиша нищо. А също и ти да си задаваш въпрос, които надхвърлят умствените ти възможности.

  4. TechNews.bg

    Доста мудно е написано, незнам дали има нужда да се губи толкова време за смяна на парола което може да отнеме сек. Вместо ОС M$ с repair защо не ползваш Hirens Boot CD. Триеш администраторската парола и за няма и минута си готов :). Съгласен съм с Иван за ОС.

  5. The Good Samaritan

    Дали учудващият факт, че Пламен е преписал вярно верификационния код, който му е дал достъп до коментар, му дава и правото за квалификации на типовете хора?

  6. TechNews.bg

    какво пък толкова, че статията е за уиндоус – просто е за уиндоус, не е за линукс.

  7. Пламен

    Тук пишещите статии, са от този тип хора, за които компютър, монитор и Windows са едно и също нещо.

  8. Ivan

    А какво се случва, когато забравиш администраторската парола на операционна система, различна от windows?? Или смятате, че няма друга операционна система освен нея!! Моля, коригирайте темата и заглавието, за да стане по-конкретно и ясно

Коментар