Windows 10 ще има само базова защита от вируси

Безплатният Windows Defender предлага само базова защита от основните заплахи

Безплатният Windows Defender предлага само базова защита от основните заплахи

Поредната операционна система на Microsoft – Windows 10 – ще внесе редица подобрения във функционалността, но антивирусната защита ще остане на базово ниво. В платформата ще бъде интегриран добре познатият Windows Defender, който осигурява защита от основните заплахи, съобщи в Twitter ръководителят на Windows Insider – Габриел Аул.

Това означава, че както и досега, Microsoft ще предостави на потребителите опростен антивирус, но ако те желаят по-надеждно решение, ще трябва да си инсталират софтуер от външен разработчик. Windows Defender, както и неговият наследник Security Essentials, показват слаби резултати в различните тестове за сигурност.

На пазара са достъпни немалко безплатни и същевременно ефективни антивирусни решения, които при това консумират малко системни ресурси. Големите компании в сектора на сигурността печелят от продажби на корпоративни клиенти и често предлагат безплатни продукти за домашните потребители.

Конкуренцията на Windows Defender е много силна от страна на безплатните програми и ако Microsoft не подобри продукта, той може да последва съдбата на браузъра Internet Explorer, който загуби голяма част от потребителската си база за сметка на Firefox и Chrome. Неслучайно, в момента Microsoft подготвя напълно нов браузър Spartan, с който ще се опита да си върне позициите.

Коментар