Холандци добиват ток от живи растения

Технологията на Plant-е може да се окаже следващата голяма стъпка и дори революция в чистата енергия

Електроенергията, придобита от растенията, може да захранва мобилни телефони и дребна електроника, както и LED осветителни тела

Холандската компания Plant-е започна да добива електричество от живи растения, с което захранва телефони и дребни устройства, Wi-Fi горещи точки, а вече и над триста LED улични лампи. Проектът „Звездно небе” стартира през ноември 2014 г. на мястото на стар склад за боеприпаси, близо до Амстердам. Растителното електричество се използва и в близост до централния офис на компанията във Вагенинген.

Основателите на Plant-е търсели метод за добиване на енергия от природата и намерили отговора в един страничен продукт на фотосинтезата при растенията. Електрическите модули на Plant-е могат да се окажат следващата голяма стъпка и даже революция в чистата енергия, пише GreenTech.bg.

Електроенергията се произвежда от растения, посадени в кашпи от по два квадратни метра

Електроенергията се произвежда от растения, посадени в кашпи от по два квадратни метра

Улавянето на енергия от растящите растения извървя дълъг път – от ученическата скамейка, когато децата правеха експерименти с часовници, захранвани от картофи. Подходът на Plant-е стъпва на същия принцип, но е коренно различен, защото технологията не наранява растението, за да използва енергията му. Освен това новата технология добива значително повече електроенергия.

В проекта за улично осветление електроенергията се произвежда от растения, посадени в кашпи от по два квадратни метра. Растенията извършват фотосинтеза, като по същество превръщат слънчевата енергия в захари. Докато растат, те винаги произвеждат повече захари, отколкото са им нужни. Излишъците се изтласкват през корените в почвата, където се разграждат и освобождават енергията. Тя се улавя от системата на Plant-e, която използва електроди в почвата.

Основателите на фирмата се надяват, че тяхната технология някой ден ще се използва за осигуряване на енергия в бедните райони на света, където има изобилие от растителност, но липсва електричество. А това засяга приблизително 25 процента от населението на света.

Коментари по темата: „Холандци добиват ток от живи растения”

добавете коментар...

  1. Evil Alien

    Магарешки Тръни и люцерна 🙂

  2. vasilev

    Kakvi sa rasteniata i???

  3. Anonymous

    А тази технология ощетява ли почвата от въпросните захари?

  4. Иван

    Както е тръгнало да почнат да произвеждат ел. ток от телата на хората като е във филма Матрицата 🙂

Коментар