Microsoft добавя стелт режим в Windows Phone

Смартфоните под управление на Windows Phone ще преминават автоматично в стелт режим (на снимката: WP смартфон на Samsung)

Смартфоните под управление на Windows Phone ще преминават автоматично в стелт режим (на снимката: WP смартфон на Samsung)

Нова технология на Microsoft ще добави интелигентност в операционната система Windows Phone. Компанията патентова незабележим (стелт) режим, при който функционалността на смартфона се свежда до минимум, когато потребителят е пасивен – например по време на сън – или е на среща.

И в момента Windows Phone разполага със специална функция „тихи часове”. С нейна помощ потребителят може да задава периоди от време, в които да не получава известия от смартфона. Но Microsoft иска да автоматизира този процес и именно това е целта на новата патентована технология, за която съобщава vmpoweruser.com.

В стелт режим Windows Phone ще променя автоматично яркостта на дисплея на смартфона, ще изключна звука и други функции, докато потребителят е неактивен, вкл. ако спи или е на театър. Ще бъде свеждана до минимум и информацията, показвана на екрана. По този начин технологията ще спести нуждата от ръчни настройки, които потребителите обикновено правят, когато са на съвещание, на кино или театър.

Технологията за автоматичното превключване на смартфона в незабележим режим ще използва данни за местоположението на потребителя, събирани с помощта на GPS, NFC и MAC адреси. Освен това системата ще анализира събитията от календара и историята на сърфиране с браузъра, за да работи по-интелигентно.

Така например, ако в календара е планирана среща, то смартфонът ще преминава автоматично в стелт режим за указания период от време. Излизането от този режим също ще става автоматично, когато потребителят напусне мястото на срещата. Разбира се, предвидена е възможност и за ръчна отмяна на режима.

Предполага се, че новата функционалност ще се появи в мобилната версия на Windows 10. Microsoft ще разкрие подробности за следващата си операционна система в сряда, 21 януари. Събитието ще се предава на живо в интернет чрез специална уеб страница на сайта на компанията.

Коментар