Red Hat не вижда бизнес в потребителските версии на Linux

Компанията Red Hat, основен доставчик на корпоративен Linux софтуер, ще продължи да следва досегашната си политика и няма скоро да пуска свободни клиентски версии на системата с отворен код.

Трудно е да се извлекат финансови изгоди от настолните Linux решения, гласи съобщение от RedHat, която е публична акционерна компания и се стреми да печели от всички свои продукти.

На пазара за операционни системи за персонални компютри доминира една компания и повечето потребители не виждат практическа алтернатива в клиентските версии на Linux, се казва в съобщението от RedHat.

Компанията ще съсредоточи усилията си върху разработката на сървърни решения, като ще развива и комерсиални настолни решения за корпоративна употреба – на първо място платформата Red Hat Enterprise Linux Desktop. Доставчикът ще подкрепя също проекта Fedora, свързан с едноименната версия на Linux.

Red Hat ще продължи да работи и по платформата Global Desktop, която ще се използва на настолни компютри и лаптопи за развиващите се страни. Операционната система трябваше да излезе още през миналата година, но разработката се забави.

Решението на Red Hat да не пуска свободни клиентски версии на Linux е съобразено с план за реорганизация на компанията. Трансформацията на бизнес модела цели да осигури на RedHat годишни приходи от един милиард долара. Значителна част от тези постъпления се очаква да генерират продуктите JBoss.

Коментар