Една парола се пада на близо пет акаунта

Потребителите във Великобритания и САЩ използват една парола за влизане средно в 4,5 акаунта, установява ново проучване на компанията Accenture. Анкетираните влизат поне два пъти седмично в интернет, сочи изследването, данни от което са изнесени в arstechnica.com.

Около 90% от потребителите в тези две страни предпочитат сами да се грижат за сигурността на своите персонални данни, като за целта разчитат основно на различни антивирусни програми.

Британците обаче са по-паметливи, в сравнение с потребителите отвъд океана. Всеки седем от десет потребителя на Острова помни своята парола. Но само половината от американците могат да се похвалят със същото качество.

Два пъти повече са потребителите в САЩ, които си записват паролите, в сравнение с тези Великобритания. Седем процента от анкетираните променят редовно паролите си.

Над половината от участниците в проучването използват Wi-Fi връзка за достъп до интернет. Предпочитанието към безжични комуникации е особено силно изразено при младите хора.

Грижата за сигурността не е особено притеснение при безжичния достъп. Две трети от потребителите признават, че предават данни от рода на номера на своите кредитни карти, за да извършват покупки онлайн.

Коментар