Повече функции на по-ниска цена предлагат новите NAS устройства

Повече функции на по-ниска цена предлагат новите NAS устройства
Драйвове по 500GB осигуряват на потребителите в офиса защитен достъп до паметта и автоматично архивиране на данните
02/08/2006
Мрежовите устройства за съхранение на данни, известни като NAS (от Network Attached Storage), стават все по-достъпни за малкия бизнес, а дори и за домашните потребители.
NAS драйвове с капацитет от 500 гигабайта вече се предлагат на цена от около 400 долара. Този клас продукти имат едно основно предимство в сравнение с не-мрежовите твърди дискове.
NAS технологията означава, че устройството се свързва директно в мрежата – например към рутера. Така то става достъпно за всички потребители и по всяко време. За разлика, достъпът до един споделен твърд диск зависи от конкретния компютър, в който той е инсталиран.
Типичен представител на новата генерация NAS-ове с висок капацитет и ниски цени  е устройството NetCenter Network Drive на компанията Western Digital, която е сред водещите производители на сторидж устройства. Нейният продукт предлага капацитет 500GB на съвсем поносима цена от малкия бизнес – 400 долара.
Подобен тип устройства са проектирани с идеята да бъдат лесни за инсталиране и употреба, като повечето функции са автоматизирани. Network Center, например, се свързва бързо с помощта на един кабел към мрежовия рутер. След това остава да пуснете инсталационния диск, който открива устройството и ви предлага да му присвоите име в мрежата.
Устройството идва заедно със софтуер за архивиране от лидера в тази област – компанията EMC. С помощта на програмата Retrospect Express 7.5 потребителите имат възможност да задават планиран бекъп на важните си данни.
Друго предимство на NAS e високата сигурност на достъпа. Различните групи от потребители ползват различни дялове, или папки от устройството, защитени с парола.   
Освен че са по-сигурни и гъвкави по отношение на достъпа, NAS устройствата изпълняват и някои допълнителни функции. Най-често те влизат в ролята и на принт-сървъри. Към Network Center, например, администраторът на мрежата може да свърже два принтера през USB интерфейс, които стават достъпни много удобно за всички потребители.
Обикновеният начин на свързване на принтерите към компютри в офиса прави зависим достъпа до тях от това дали са включени компютрите или не. От друга страна, така споделените принтери натоварват компютрите и намалят производителността на работещите с тях.
NetCenter е част от една по-голяма фамилия от NAS устройства. Ако капацитетът от 500GB е голям и ненужен, потребителите могат да избират измежду по-малки варианти – 160, 250 или 320 гигабайта.

Коментар