Ericsson въвежда LTE в нелицензиран спектър

Технологията LAA на Ericsson намалява задръстванията в безжичната мрежа и осигурява равномерно разпределение между LTE и Wi-Fi

Технологията LAA на Ericsson намалява задръстванията в безжичната мрежа и осигурява равномерно разпределение между LTE и Wi-Fi

Шведската компания Ericsson обяви поредна иновация, въвеждайки LTE в нелицензиран спектър на малки клетки, като по този начин постига висока скорост на трафика на данни за смартфони. Американският оператор T-Mobile планира тестове на новата технология през настоящата година.

Установено е, че прекарваме повече от 85% от времето си в закрити пространства, но скорошно проучване на Ericsson ConsumerLab в 23 страни показва, че едва 41% от потребителите са доволни от качеството на работа с браузър или достъпа до социалните мрежи. Резултатът пада до 36%, когато става въпрос за работа с приложения, които се нуждаят от повече скорост на данните: гледане на видео, телевизия или филми онлайн.

Изправяйки се пред това предизвикателство, Ericsson дава на смартфон потребителите възможност за едновременен достъп до лицензиран и нелицензирани спектър чрез първите малки клетки за License Assisted Access (LAA). Това е модерна широколентова (LTE-Advanced) технология, която може да подобри скоростта на трансфер на мобилни данни и да намали „задръстванията” – така важно за потребителите на безжичната мрежа.

LAA позволява агрегация на лицензирани с нелицензирани честоти за ефективно справяне с нарастването на трафика на данни на закрито. „Има около 550MHz неизползван спектър в 5-гигахерцовата нелицензирана национална информационна инфраструктура (UNII) и LAA е една от технологиите, които планираме да разработим”, заяви Невил Рей, технически директор на T-Mobile – САЩ.

За бъдещите 5G мрежи основните теми са няколко: виртуализация на функциите на мрежата, малки клетъчни архитектури, използване на по-високи честотни ленти и агрегация на лицензиран-нелицензиран спектър. LАА технологията, която Ericsson интегрира в своето портфолио от малки клетки, ясно предвещава това 5G бъдеще, коментира Питър Ярих, вицепрезидент на Current Analysis.

В крайна сметка, всичко е въпрос на оптимизация на мрежата, за да поддържа тя различни потребителски приложения и връзка с интернет на различни места (отвън и вътре), както и за различни типове устройства, вкл. според изискванията на IoT (интернет на нещата), допълва Ярих.

Използвайки едва 4% от 5GHz спектъра, LAA може да осигури до 150Mbps увеличение на скоростта за потребителите на смартфони. LAA от Ericsson включва и равномерно разпределение в рамките на спектъра от 5GHz за улеснение на традиционните Wi-Fi потребители. Това разпределение се основава на принципа, че Wi-Fi и LAA потребителите ще имат равен достъп до спектъра.

„Едно от важните предимства на LAA е ефектът „надигащата се вълна”, който увеличава капацитета на системата и гарантира по-добро обслужване на всички потребители в района, независимо дали те имат LAA-съвместимо устройство, дали използват Wi-Fi или клетъчeн достъп”, пояснява Томас Норен, вицепрезидент на Ericsson.

Прилагайки LTE стандарти към 5GHz спектър, който се използва също така за Wi-Fi, потребителите ще получат сигурност, надеждност и високо качество на обслужване на LTE мрежите. В същото време, всички налични безжични ресурси са оптимизирани.

Коментари по темата: „Ericsson въвежда LTE в нелицензиран спектър”

добавете коментар...

  1. „старец на 45“

    Мен много ме интересува бързината и качеството на нет-а както сега на тези години, така и в бъдеще. За теб, Иван, ще е още по-валидно. На времето имаше подобна налудничава идея във всеки дом(!) да има Femto клетка. Не стана – просто не излезе business case-a, пазара не го „глътна“. Така че, и тук Wi-Fi или подобни технологии, които са по-евтини и достъпни и след съответното им до-развитие няма да позволят някаква недомислица… 🙂

  2. Иван

    Чудесно! Обаче ще одерат кожите на хорицата с такси, за да си избият 5G разходите + още отгоре, за да има и още печалба + още от отгоре да почнат да мислят за 6G.

    Ние до тогава като станем старци на по 40+ години ама въобще няма да ни радва скъпарския ултра мега бърз неограничено-ограничен мобилен интернет.

    Тъжна и жалка бъдеща картинка ни очаква. Дали ще доживеем до 10G на нормални цени и дали изобщо ще ни е до интернет в старческите домове?

Коментар