Motorola инвестира във виртуални машини за мобилни устройства

Сделка на Motorola ще даде тласък в развитието на технологиите за виртуализация в мобилни устройства. Американската компания инвестира в разработчика на софтуер за виртуализация в реално време VirtualLogix, съобщи informationweek.com.
Макар и да не разкрива размера на сделката, с този свой ход Motorola влиза в елитния списък с технологични гиганти, направили инвестиции в разработчика на виртуален софтуер. Сред тях са Cisco Systems, Intel Capital, Texas Instruments, Index Ventures, Atlas Venture и други.
Производителите на процесори, мрежови устройства и вградени системи имат голям интерес към VirtualLogix, тъй като тази фирма в момента създава технология за използване на виртуална машина в мобилно устройство. Чрез вградената виртуална машина по-голямата част от софтуера, създаден за хардуера на вече остарялото устройство, може да бъде използвана отново.
Възприемайки системата на VirtualLogix, производителите на клетъчни телефони, както и на други сложни мобилни устройства, ще могат да пускат на пазара нови дизайни по-бързо, използвайки повторно вече разработения за остарелите джаджи софтуер.
Виртуалната машина може да работи с по-стари версии на Linux, Windows или с операционна система в реално време, която е била използвана в предишни варианти на устройствата, като й даде своите основни характеристики, без да се налага добавянето на процесори или софтуер.
Ето защо много от производителите на електроника, които търсят начини да спестят инвестиции в разработване на софтуер, се насочват и имат изгода от вградените виртуални машини, като тази на VirtualLogix.
Възможността новите характеристики да работят директно под управлението на операционната система на устройството, а старите такива да работят във виртуалната машина чрез друга операционна система, позволява на производителите на мобилни продукти да запазят разделението между потенциално пречещи си среди.

Коментар