Бот мрежи задушават интернета в Китай

Китай продължава да е заплашен от сериозен проблем, свързан с бот мрежите, алармира доклад на местен технологичен център, познат като CNCERT (National Computer network Emergency Response technical Team).

Огромен брой компютри, заразени със злонамерен софтуер, могат да бъдат контролирани дистанционно и използвани за атаки от типа „отказ от услуга” (DoS) или за изпращане на спам съобщения, съобщи news.yahoo.com.

През 2007 година 3.6 милиона от китайските компютри са били заразени от софтуер, който е позволявал те да бъдат контролирани дистанционно като част от бот мрежа, сочи анализът на CNCERT, публикуван в началото на месеца. Докладът обвинява слабата компютърна защита за сериозния проблем, който заплашва страната.

Въпреки това трябва да се отбележи, че в Китай се наблюдава значително подобрение по отношение на бот мрежите. Данните от 2007 представляват сериозен спад в сравнение с 2006, когато близо 10 милиона китайски компютри са били част от бот мрежи, сочи предишният доклад.

Според CNCERT, който е подчинен на китайското министерство на информационната индустрия, общият брой компютри по света, контролирани в бот мрежи през 2007 година, се равнява на 6.2 милиона. От Microsoft коментират, че този брой е много по-приемлив, в сравнение с някои от предишните резултати от проучвания.

Данните на CNCERT означават, че около 1 на всеки 200 компютъра по света е част от бот мрежа. Въпреки резкия спад на броя заразени китайски компютри, все още страната страда сериозно от проблема, тъй като тя наброява 58% от контролираните в бот мрежа компютри по света.

В допълнение към тези данни, докладът заключава, че 4.6% от 78-те милиона китайски компютри, използвани и имащи достъп до Интернет през 2007 година, са били контролирани в бот мрежи. Изводите се базират на проучване на CINIC (China Internet Network Information Center).

CNCERT е открила 17 063 бота през 2007 година, от които 10 399 са били локализирани извън Китай, което означава, че в страната се намират 6 664 бота. От ботовете извън Китай 32%, или 3 328 броя, са били локализирани в САЩ. Следващият по големина източник на ботове през 2007 е бил Тайван, който има дял от 13%, или 1 352 бота.

Коментар