Microsoft пусна трето обновление на Windows ХР

Излезе финалната версия на третия и последен сервизен пакет за операционната система Windows XP. От началото на седмицата обновлението SP3 е достъпно за интеграторите на компютри и за корпоративни потребители, съобщава TechNet.
Домашните потребители ще могат да се сдобият с Windows XP SP3 от 29 април чрез системата Windows Update и от сайта Microsoft Download Center. По-късно, SP3 ще попадне и в системата за автоматично обновление на Microsoft.
Инсталирането на новия сервизен пакет не би трябвало да предизвика затруднения у потребителите, коментират експерти, тествали SP3. Голяма част от ъпдейтите, включени в обновлението, вече са пуснати и се намират на потребителските компютри.

Освен традиционните обновления на сигурността в пакета влизат още криптографски модул за защита на ядрото, нов механизъм за активация на операционната система и средства за увеличаване на надеждността при работа в мрежа. SP3 съдържа инсталатора Windows Installer 3.1 и услугата BITS 2.5, работеща във фонов режим.

Първоначално SP3 за Windows ХР ще бъде достъпен на английски и няколко други популярни езика. С течение на времето Microsoft ще разшири списъка от локализирани версии. От компанията препоръчват на потребителите, преди да инсталират обновлението, да изтрият неговата тестова версия, ако имат такава на компютрите си.

Коментар