Само един от 20 шефове би наел бременна

Само един от 20 ръководители на фирми би приел на работа вече забременяла жена. Това установява ново проучване на компанията ELAS (Employment Law Advisory Services), проведено сред британските работодатели. Не е изключено процентът на “смелите” началници да е още по-нисък в други страни.

Три четвърти от шефовете пък признават, че няма да назначат на служба жена, за която знаят, че се готви да забременява в близките шест месеца от евентуалното постъпване на работа в тяхната фирма. Изводите от проучването са направени на базата на анкета сред 1100 британски ръководители.

Данните все пак сочат нарастване на броя на случаите на наемане на бременни жени на работа. Дори цели 52% от анкетираните ръководители са заявили, че са “склонни” да назначат дами, очакващи дете/деца. Отговорите на този въпрос рязко контрастират с категоричното признание на 19 от 20 началници, че не биха наели бременна.

Консултантите от ELAS предупреждават работодателите да не питат кандидатките за работа относно техните планове за създаване на семейство. Това е достатъчно опасен момент, според действащото в страната законодателство, и “любопитните” шефове рискуват да попаднат в съдебната зала, коментира публикация в Personneltoday.

Нежеланието на ръководителите да назначават бременни на работа е напълно разбираемо, тъй като това ще им увеличи разходите. От друга страна обаче, едно дело в съда може да им струва много по-скъпо.

Коментар