35-доларов компютър поддържа Windows 10

Raspberry Pi 2 Mobel ще бъде най-евтиното устройство с поддръжка на Windows 10

Raspberry Pi 2 Mobel ще бъде най-евтиното устройство с поддръжка на Windows 10

Нов модел на миниатюрния компютър Raspberry Pi ще може да работи с операционната система Windows 10, която ще се доставя безплатно на разработчиците. Новината бе потвърдена официално в блога на Microsoft.

Raspberry Pi 2 Mobel B стъпва на четириядрен чипсет Broadcom BCM2836 с тактова честота 900MHz, базиран на процесор ARMv7 Cortex-A7 и видеоконтролер Broadcom VideoCore IV 250 MHz, допълнен от 1GB оперативна памет. Твърди се, че новият мини компютър е поне шест пъти по-производителен от предходния модел.

Платката разполага с пълноразмерен порт HDMI, Ethernet и 4 порта USB. Операционната система Windows 10 ще бъде безплатно достъпна за общността на разработчиците на Raspberry Pi 2 в рамките на програмата Windows Developer Program за интернет на нещата (IoT), съобщи The Register.

Разработчикът на миникомпютъра, Raspberry Pi Foundation, обещава да запази цената от 35 долара, на която се продаваше и първият модел на устройството, въпреки значителните подобрения в хардуера. Най-евтината джаджа с поддръжка на Windows 10 се очаква да намери приложение в образованието и медицинските домашни системи.

Коментари по темата: „35-доларов компютър поддържа Windows 10”

добавете коментар...

  1. Ванката

    купете, вземете безплатно Windows 10 и работете без пари за чичо Бил Гейтс 🙂

  2. Ханс

    Има го и на сайта на Роботев. Макар че, не съм сравнявал цените. Яката работа е! Макар, че надали хората, които го ползват са се засилили да слагат точно Windows 10 на него.

  3. observer

    Вече си го поръчах от и-бей!

Коментар