ВАС внедрява система за е-правосъдие

Върховният административен съд (ВАС) разработва първата система за внедряване на електронното правосъдие у нас. Целта на проекта е създаване на надеждна среда за обмен на данни и комуникация между административните съдилища в България и свързването на дейността им чрез Единна деловодно-информационна система – ЕДИС.

По същество, разработването и внедряването на тази унифицирана, опростена и интегрирана информационна система за електронно деловодство във всички 28 административни съдилища е първата стъпка за въвеждане на електронното правосъдие у нас.

Проектът е по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност малко над 2.2 млн. лева и се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет” чрез Европейския социален фонд.

Очаква се ИТ системата да повиши ефективността и прозрачността в дейността на административното правораздаване в страната, качеството на предлаганите услуги и достъпа на граждани и бизнес до решенията на органите на съдебната власт. Подробности за проекта ще бъдат изнесени утре, 3 февруари, на пресконференция в София.

Коментар