ВАС потвърди глоба от близо 84 000 лв. на Практикер

Рекламно послание на Практикер от 2014 г. има заблуждаващ характер, единодушни са КЗК и ВАС (снимка: www.irconltd.com)

Рекламно послание на Практикер от 2014 г. има заблуждаващ характер, единодушни са КЗК и ВАС (снимка: www.irconltd.com)

Върховният административен съд потвърди санкция в размер от 83 655 лв. на „Практикер” ЕООД, наложена от Комисията за защита на конкуренцията за заблуждаваща реклама.

Проучването на Комисията през 2014 г. установи, че рекламното послание по отношение на промоцията „-22% на всичко от 14 до 17 ноември” има заблуждаващ характер.

Макар намалението да е рекламирано като отнасящо се до всички стоки, общите условия на промоцията въвеждат ограничение, съгласно което отстъпката не важи за промоционални продукти, отбелязани в магазините с червени и жълти етикети, както и за акцизни стоки.

В своето решение ВАС изцяло споделя констатациите на Комисията за извършеното нарушение. Според съда, пазарното поведение на Практикер е от естеството да увреди интересите на конкурентите.

Приема се, че предприятието, което използва заблуждаващи съобщения, привлича потребителите в стопанския си обект и разчита на възможността те да закупят продукти при условия или цени, различни от обявените в рекламните съобщения.

В съответствие с чл. 104 от ЗЗК, всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

Коментари по темата: „ВАС потвърди глоба от близо 84 000 лв. на Практикер”

добавете коментар...

  1. :o)

    Практикер…това май фалира и го купиха от Технополис 🙂

  2. КК

    Кога ще глобят и накажат мобилните оператори за имама и рекет?

Коментар