Глобиха Apple за умишлено забавяне на iPhone

Признанието на Apple, че умишлено забавя iPhone, провокира съдебни искове срещу компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple ще плати 113 милиона долара на властите в 34 американски щата за умишлено забавяне на работата на iPhone чрез актуализация на операционната система, стана ясно тази седмица след съдебно решение в САЩ.

Ищците твърдят, че Apple е оборудвала някои модели смартфони с батерии, които с течение на времето са загубили значително способността си да задържат заряд. По-рано, при подобно съдебно дело, компанията се съгласи да плати на потребители 500 милиона долара.

„Големите технологични компании трябва да спрат да манипулират потребителите и да им кажат истината за техните методи на работа и продукти. Стремя се да държа отговорни тези технологични компании-голиати, ако крият истината от своите потребители”, заяви генералният прокурор на Аризона – Марк Бърнович.

Разследването на жалби на потребители започна през януари 2018 г., след като Apple призна, че умишлено забавя смартфоните с остарели батерии. Компанията обясни, че намаляването на производителността на по-старите смартфони се дължи на действието на специална функция, която е предназначена да предпазва устройствата от спонтанно изключване и за тази цел неутрализира резки скокове в производителността.

Поради невъзможността да се върнат към предишната версия на софтуера, много потребители трябваше да сменят батерията на смартфона или да си купят нов телефон. Според официалните признания на Apple, заради действието на функцията, която е внедрена и в iPhone 7, производителността на смартфона може да намалее в определени моменти.

След като призна, че умишлено забавя работата на смартфоните си, Apple даде основание срещу нея да бъдат заведени множество дела. Някои потребители не си губят времето с дреболии и изискват огромна компенсация от американската корпорация.

Така например, в Израел група потребители заведоха колективен иск срещу Apple за 125 милиона долара, заради това, че компанията е нарушила задълженията си към клиентите, скривайки от тях информация, че „безвредната” актуализация на софтуера влияе неблагоприятно върху работата на устройствата.

Във Франция 15 хиляди потребители на iPhone подадоха жалба до асоциацията HOP, която се бори срещу планираното остаряване на продуктите. Според техните показания, след инсталиране на софтуерни актуализации от Apple, устройствата започват да работят по-бавно, особено в студено време.

Миналата година Apple предупреди потребителите на iPhone и iPad, че няма да могат да се свързват с интернет, ако не актуализират софтуера на своите устройства, пуснати до 2012 г. Компанията обясни, че това се дължи на GPS модулите, вградени в iPhone и iPad. Те трябва да се презареждат на всеки 19 години, в противен случай пропада достъпът до интернет.

Коментари по темата: „Глобиха Apple за умишлено забавяне на iPhone”

добавете коментар...

  1. калки

    и тоест кой печели тези пари от глобата? кой ще ги прибере?

Коментар