ЕС се зае с умишленото остаряване на продуктите

Европейският парламент одобри препоръки към производителите за създаване на по-надеждни и ремонтопригодни продукти, съобщи официалният сайт на институцията.

Въпросът за ремонтопригодността на продуктите е важен за обикновения потребител, смята Европейският парламент. В публикувания вчера документ се посочват само препоръки, а компаниите са свободни да решат дали да ги следват или не. Но с течение на времето, някои от тези идеи може да залегнат в съответни закони.

Депутатите смятат, че устройствата трябва да бъдат достатъчно пригодни за поддържане, а софтуерът да може лесно да се обновява. Освен това ЕП смята, че трябва да се прекрати практиката на умишлено остаряване на продуктите и да бъде гарантирано наличието на резервни части.

Особена интересна е позицията за умишленото остаряване на продуктите. Самият факт на присъствието й в списъка на препоръките предполага, че Европейският парламент  е наясно с подобни практики на производителите.

В документа се казва, че Европейският парламент иска да популяризира идеята за по-дълъг срок на експлоатация на продукта. Ето и по-важните препоръки:

  • Създаване на надеждни, подлежащи на поправка продукти с дълъг експлоатационен живот;
  • Спазване на минимални критерии за устойчивост, установени за всеки продукт, още във фазата на проектиране;
  • Промяна на гаранцията в случаите, когато ремонтът отнема повече от месец;
  • Държавите-членки на ЕС трябва да стимулират производителите да създават по-надеждни и по-лесно обслужвани продукти, да стимулират ремонта и продажбата на употребявани автомобили, което ще увеличи броя на работните места и ще намали отпадъците;
  • Потребителите трябва да могат да ползват независими сервизи, а хардуерните и софтуерните решения, които пречат на това, да бъдат премахнати;
  • Основни компоненти (батерии, светодиоди) не трябва да бъдат „залепени”, освен ако това се изисква от съображения за сигурност;
  • Части, които са необходими за правилното и безопасно функциониране на продукта, трябва да бъдат на разположение на цена, съответстваща на характера и живота на продукта;
  • В целия Европейски съюз да се въведе обща дефиниция на понятието „планирано остаряване”, както и съответната система, която ще помогне да се определи наличието на продуктите, които отговарят на това определение;
  • Въвеждане на специална маркировка, която определя трайността на продукта, наличието на елементи на „еко-дизайн”, способност за осъвременяване и повторна употреба (нещо като iFixit рейтинг).

В документа се посочва също, че 77% от потребителите в ЕС предпочитат да ремонтират продуктите, когато това е възможно, вместо да купуват нови.

Коментари по темата: „ЕС се зае с умишленото остаряване на продуктите”

добавете коментар...

  1. ха

    Те Китайските стоки са евтини, защото ги произвеждат без да спазват еко норми. Това няма как да ги регулират. А относно качеството – ще го направят точно според изискванията – без абсолютно никакво допълнително подсигуряване.
    Помня за китайските автомобили и краш тестовете, сравнени с европейските. При 60 км/ч първите стават на кайма, за разлика от вторите. Китайците опонираха, че при изискванията за повреди при 50 км/ч те са в изискваните от Европа норми.

  2. :о)

    В публикувания вчера документ се посочват само препоръки, а компаниите са свободни да решат дали да ги следват или не.

    ТОЕСТ НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ…никой няма да ги следва

  3. Tsvyatko

    За да стане това трябва да намалят вноса от КНР, като въведат същите изисквания за качеството на изделията внос от Китай.

  4. Anonymous

    Айде, Опел и Форд с техните ръжди фалираха…

  5. Димитър Иванов

    Ако това стане ще е супер добре, но на мен лично не ми се вярва.

  6. бачи кико

    майко майко крадеца подшушва “ще хвана крадеца”…. :)))

Коментар