ЕС въвежда етикет за ремонтопригодност на техниката

Новата електроника в ЕС ще има етикет за ремонтопригодност от 1 януари 2020
(снимка: CC0 Public Domain)

От януари следващата година новата електроника, предлагана на пазара в Европейския съюз, ще има задължително етикетиране с рейтинг за ремонтопригодност, стана ясно вчера от гласуване в Европарламента.

ЕП подкрепи в сряда нова политика, насочена към „разработване и въвеждане на задължително етикетиране, за да се предостави на потребителите ясна, видима и лесна за разбиране информация за очаквания живот и ремонтопригодност на продукта по време на покупката”. „За” гласуваха 395 души, 94 бяха против, още 207 се въздържаха.

„Надявам се, че това ще доведе до бързи действия за въвеждане на задължителен индекс за ремонтопригодност на всички електрически и електронни продукти, продавани в ЕС, за да помогне на потребителите да пазаруват уверено”, коментира Уго Валаури от Restart Project.

От януари Франция ще започне да пуска обновени стикери за смартфони, лаптопи и друга електроника. Освен това Австрия ще намали данъците върху услугите за ремонт и ще предложи субсидии за ремонт на потребителите. Стикерът ще показва 10-точков рейтинг за ремонтопригоднист.

Предложението на ЕС въвежда оценка на ремонтопригодност, подобна на рейтинга, който компанията iFixit присвоява на електронните джаджи през последните петнадесет години.

Проучване, проведено още през 2014 г., установи, че 77% от анкетираните европейци предпочитат да ремонтират устройствата си, вместо да ги подменят. 79% от анкетираните са съгласни, че производителите трябва да улеснят ремонта на своите устройства и подмяната на части.

Коментар