Какво е „зеленото общество” – мненията са различни

Повечето хора вярват, че обществото ще бъде „напълно зелено” след около 20 години
(снимка: CC0 Public Domain)

Прогнозите за климата на повечето учени не са оптимистични. Оказва се обаче, че много хора очакват „зелената революция” да се случи скоро. Според американско проучване, 59% от хората вярват, че обществото ще бъде „напълно зелено” до 2042 година.

Въпреки увереността на анкетираните, че обществото ще стане по-отговорно и „зелено”, 77% от тях казват, че това ще се случи само когато целият свят действа заедно. Авторите на изследването уточняват, че хората имат предвид различни неща под „напълно зелено общество”.

Така например, 57% от анкетираните вярват, че това е общество, в което хората живеят според принципа на нулевите отпадъци (намаляване на отпадъците до минимум чрез рециклиране и повторна употреба) и използват 100% възобновяеми енергийни източници.

Много други участници в проучването не са съвсем съгласни с тази формулировка. Цели 52% от анкетираните казват, че пълната забрана на пластмасите за еднократна употреба може да се счита за „екологичен успех”.„

Други 39% от хората вярват, че изоставянето на автомобилите в полза на велосипеди или ходене пеша може да се разглежда като фактор на „зеленото общество”.

Само 37% от анкетираните смятат, че въглеродната неутралност е знак за зелената революция. 32% от американците вярват, че растителната диета също трябва да попадне в определението за зелено общество.

Анкетата, съставена от климатичната организация Cool Effect, показва още, че 70% от хората смятат изменението на климата за най-голямата заплаха за човечеството. Много участници в проучването съобщават, че вече са взели мерки и са започнали да се отнасят по-отговорно към света около тях.

Така например, 1/3 от анкетираните са сменили фирмата, в която са работили, с по-екологична компания. Други 68% вече живеят или биха искали да се преместят в по-устойчив град или държава, особено в район с повече възможности за обществен транспорт и зелено електричество.

Авторите на проучването отбелязват, че много хора все още отхвърлят личната си отговорност към околната среда. 54% от анкетираните казват, че техният въглероден отпечатък е твърде малък, за да окаже влияние върху изменението на климата.

„Често чуваме от хората, че техните индивидуални усилия са твърде малки, за да променят ситуацията, но това не е вярно! Дори едно действие може да има глобално влияние и нашите колективни усилия могат да помогнат за намаляване на въглеродните емисии”, казва говорителят на Cool Effect Джоди Манинг.

Коментари по темата: „Какво е „зеленото общество” – мненията са различни”

добавете коментар...

  1. Н

    Хората са затрупани с излишни предмети.Знаете ли с колко малко неща може да се живее и колко време ви се освобождава?
    Всъщност ако човек се погледне отстрани ще разбере доста работи.
    Ами например дрехите -радостно е,че младите хора са доста олекотени от старомодното разбиране за наличие на много и нови дрехи…
    /Между другото, за любителите на принтовете с природа във великолепни цветове-разгледайте колекцията на NC/USA – Ню Шик да видите какво е красиво еко…/
    И още за това , какво всеки може да прави за ниски емисии – напр. какво мислите за гъбичките /кухненските от по 5 ст…/аз съм се вторачила в тях -големи замърсители са, ползват се в големи количества поради ниската цена и удобството , а всъщност ми изглеждат яки замърсители с емисиите за рециклиране и т.н.Значи -какво?Вместо 5 за 10 дена >3 …
    И доста други неща са възможни като личен принос за зеленото общество ,стига да иска човек да ги прави и да му е приятно,че участва в нещо добро.

  2. Фофу

    Стига малоумия.

    “Или някой все още е достатъчно наивен да мисли, че някой изедник алтруистично би инвестирал в обществени блага, а не в собствените?”

    Ами ако се замислиш с мозъка, а не със задника, може и да се сетиш, че точно от обществото на тези изедници излизат ВСИЧКИ съвременни инициативи, научни изследвания, разработки (експериментални и комерсиални) за опазване на природата. Ти малоумник можеш да ми посочиш едно руско такова. Примерно да попитам щото нали все ония са изадници и все другаря ви Путин спасител и бащица. Дори и анкета като тази, колкото и елементарно да изглежда пак идва от обществото на изедниците.

    По-добре зелени мафии отклкото атомно/газови руски, които като са некадърни да правят друго обикалят по света и се чудят кой да излъжат да си продават г_няните реактори и газта която природата им дала даром.

  3. Стига прах в очите

    “Зеленото общество” не е нищо друго, освен тирания на зелените политици, обслужващи зелената мафия. Или някой все още е достатъчно наивен да мисли, че някой изедник алтруистично би инвестирал в обществени блага, а не в собствените?

  4. dedo

    Естествено, че хората основно винят лошите бизнесмени и политици за всичко и удобно забравят, че именно те са тия, които произвеждат и потребяват в края на веригата!
    Един прост пример – един милионер с 1 милион е богат колкото хиляда души с по 1000 лева.
    Но днес той няма да потребява колкото тия хиляда души – няма да отиде 1000 пъти до тоалетната, да хвърли хиляда празни чашки от кафе, 1000 опаковки от вафли. да запали хиляда пъти колата си!

Коментар