Стъклените бутилки по-вредни за природата от пластмасовите

Оказва се, че бутилките от стъкло причиняват повече еко-щети от пластмасата
(снимка: CC0 Public Domain)

Пластмасовите изделия отдавна са анатемосани като вредни за природата, в резултат на масовото им използване и недобро рециклиране. Бяха предприети най-различни мерки за ограничаване на употребата на пластмаса, но сега едно изследване твърди, че стъклото е дори по-вредно.

Учени от университета в Саутхемптън са изследвали кои бутилки за напитки са по-вредни за природата – стъклените, пластмасовите, алуминиевите и други видове. Оказва се, според тях, че стъклото може да причини повече щети от пластмасата.

Изследователите сравняват пет различни вида бутилки за напитки, за да разберат какво ниво на замърсяване се получава при производството им, тяхното използване и изхвърляне.

Резултатите сочат, че стъклените бутилки са най-вредни за природата. Те допринасят за глобалното затопляне много повече от пластмасовите и алуминиевите кутии. Производството на стъклени бутилки изисква повече ресурси и енергия, като е свързано с отделяне на много повече въглероден диоксид.

На второ място в антирейтинга са бутилките от рециклирано стъкло. На трето са пластмасовите опаковки, на четвърто – алуминиевите кутии и на пето – кутиите от рециклирани суровини.

Коментари по темата: „Стъклените бутилки по-вредни за природата от пластмасовите”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    До Фофу и ха:
    Да, почти напълно съм съгласен с вашите коментари. Перални, печки, кухненски уреди – по-скоро няма такова нещо. За бойлерите има разни необяснимо много проблеми, старите по 10-15 години, тези 5 години като ти издържат без да почнат да текат или да се развалят и вече си късметлия.
    При телефоните със сигурност го има – даже Епъл наскоро го признаха и платиха глоба и казаха, че са го правили да пестят батерия, а те умишлено забавяха телефоните. Това не е точно повреждане, но пак си е един вид си е умишлено и води до същия резултат – човек мисли, че има проблем и иска да смени нещото.
    При колите аз смятам, че го има в определена степен свързана най-вече с електрониката. Разни неща се развалят и трябва да ги смениш и не могат да ти ремонтират платката, а се сменя целия модул. Това е чест проблем, особено като излезнат от гаранция между 2-10 година. Всякакви неща почват да ти светят и съвестните ходят в официалния сервиз и сменят ли сменят ненужни платки и модули, които даже и не ги ползват като екстри.
    При други уреди – принтери, скенери, телевизори и т.н. — има в нета доказателства, как сменят 1 логически модул и устройството си тръгва без проблем. Реално няма проблем, а след определено време прекъсва работата – затова е сложено там. Същото мисля, че е в електрониката в колите.

  2. ха

    Умишленото остаряване е добре известна технология прилагана при обувките. Казва известна, защото обувките през 80-те издържаха много повече ходене от днешните.

    Автомобилите също са с кратък живот, но това е свързано с постигане на добри характеристики, които привличат клиентите – мощност и същевременно икономичност, но това е за сметка на по-къс живот. Не са със скъсен живот умишлено.

    Относно пералните, телевизорите и печките – нямам наблюдения. По-скоро там го няма този процес или поне не е нарочно заложен.

  3. Фофу

    Димитър Иванов , да няма лесно решение, но беше приятна мозъчна гимнастика.

    Това с планираното остаряване, мисля, че по най-различни поводи и няколко пъти и аз и други ти казвахме, че си е твоя теория и че, не е вярна в по-голямата си част. Перални печки, хладилници, телевизори, автомобили като цяло са си добре и не може да се прави забележка.

    Единствено се сменят на днешно време телефони, компютри, лаптопи, игри и подобни, но това няма нищо общо с остаряването, а с фукнята да имаш най-новото. Предполагам видя наскоро статията за една канадска фирма която била избрана от Аплето за подконтрактор за рециклиране на телефони, а се оказало, че те продали на старо и с по-големи печалби маса телефони, които си работели.

    По-голямо доказателство от това, че техниката си работи, но е била върната само защото с новият план получваш намаление за НОВ телефон ????????????

  4. Димитър Иванов

    Фофу, не мисля, че ще има ефект ако от реалната цена от 25 стотинки направят една стъклена бутилка на примерно 50 стотинки. Пак 80-90% от хората ще си действат както сега. Но виж ако я направят от 25 ст на 1.50 стотинки, мисля, че процента драстично ще скочи. Но не ни е проблем само процента и колко ще се ползва, а броя на протестиращи, които ще кажат – срамота да правите такива неудобства на хората, да ги карате да мъкнат бутилки, да не живеем като преди 30-40 години. Други ще кажат – пенсионеритя няма да могат да мъкнат, за тях ще е неудобно, така им взимаме пари от джоба, трети ще кажат така се харчи много повече и неефективно вода и сапун за миене на бутилки и т.н. и т.н.

    п.с. За мен много по-голям проблем и много по-лесно решение е това с планираното остаряване на електроуреди и бързото им скапване и веднага да купиш новия. Но, тук има други лобита и проблеми – как ще работи на такива обороти икономиката ако хората не изхвърлят нон-стоп толкова много уреди, храна, дрехи и т.н.!

  5. Фофу

    Димитър Иванов Аз също се опитвам да кажа, че тези завишения не могат да бъдат наречени изкуствени или поне не в пълния смисъл. Ако нещо е разход значи е нещо което се включва в цената за да се компенсира. Не е просто, че има цена Х, но световните конспиратори я правят 10Х.

    Но това, това е моя субективна преценка, наясно съм, че до дъното на нещата и реалната цена на енергията я знаят малко хора в света. Под малко хора разбирам наистина малко, гарантирано изключвам форумните кон-спиратори.

    Реално форумните кон-спиратори вършат безценна услуга на световните конспиратори. И то без пари.
    1. Плющят дененощно глупости които са им подсказани без те дори да се усетят, които нямат нищо общо с действителноста.
    2. Плющейки дененощно глупости, умножено по стотици хиляди или милиони кон-спиратори, прави милиони тонове словесна тор, под която дори и да се покаже някога малко истина, първо тя няма да бъде забелязана всред милионите тонове и второ, във всеобщата, обърквация, шепатация и пр. всред милионите тонове тор, тя вече е предварително обречена да бъде .. взета за поредна лопата тор.

    ха – да, добре, започвам да харесвам този вариант. Има едниократно миене и най-вече, както аз съм си ги измил, така ще си ги ползвам. Много супер заети хора и домакинства няма да го ползват, но според мен, ако хвърля боб … ще има поне 40-50% ентусиасти.

  6. ха

    За гости съм съгласен, че трябва маркови бутилки, но опакована захар (с която си им готвил сладкишите) – това е излишно. Амбалажът е евтин, но си струва пари. Естествено е, че като зареждаш насипно и наливно, то трябва да ти се отпечатва етикет със стоката. Точно така, както в хипермаркетите зареждаш насипно плодове, но в техни торбички които също са консуматив и при това всеки с мръсните си ръце опипва стоката. Рекламата винаги ще си присъства, но електронно – като избираш съответното олио от което да налееш, то определено ще преглеждаш между етикети с олио, а не някакво техническо обозначение на продукта като гола търговска марка.

  7. Димитър Иванов

    Фофу – да, сега даже цените на петрол, газ и т.н. са много по-евтини от преди. Но, това е заради новите находища, конкуренцията, технологиите и не на последно място заради силното падане на цената от ВЕИ. Но, тук въобще не е това въпроса и даже го подчертах, че не става дума за енергетика, а за аналогия, за пример как може изкуствено да се завиши цената. Ако нямаше всички тези изисквания в последните 5-10 години цената на енергията щеше да е с 10-30% по-ниска, заради по-малкото разходи за филтри, за ВЕИ в микса (особено в преди време), заради плащане на такси въглеродни емисии и т.н.

  8. Фофу

    И също, че пропуснах – пет пари не давам вие как сте решили да се само-наричате. И колко умни сте си внушили, че сте. Като сте умни, кажете нещо умно и аз няма да има как и за какво да се обаждам.

  9. Фофу

    Обаждам се само когато почнете да си повтяряте кретенийте и спирате да се чувате какво говорите.

    И ако не знаете какво друго да говорите освен кретении проблема си е ваш. Админ дали ще ме банва ме или не ми проблем номер двеста милиона и девет хиляди.

  10. Симо

    Тука преди влизаха умни хора обсъждахме софта и проблеми, беше добре докато от преди една година се появи кретена фофу и масово хората недоволстват от него. Ще сезирам админа на сайта за банване на тва малоумното, вече никой кадърен вече не влиза да пише тук заради него

  11. Фофу

    ха, хайде стига заучени дрази, амбалажа е точно най-дребното от една цена. Няма да се откажат не защото амбалажа носи пчечалби, а защото амбалажа носи рекламата към клиента, картинките, шаренията. Представи си един буркан със сладко от магазина, бутилка вино, кисели краставички и т.н. как изглеждат и как ще изглежда да си носиш един едно празно шише без етикет да го сложиш някъде да се напълни и после в къщи обратно пак без етикет. Ти в къщи без етикет дори ще се объркаш кое какво е.

    Малко хора ще имат хъс да купуват така, а още по-малко ще си посрещнат гости така.

  12. ха

    Най-добрата система е да се продава наливно / насипно, но от автоматизирани системи, в които хигиената да е приоритет при проектирането им. Но точно производството на амбалажа е огромен бизнес от който производителите не желаят да се откажат…

  13. Фофу

    Едно време преди да се появи един кретен дето си е внушил, че слага американската отбранителна индустрия в джоба си и е експерт по лазери и говори смислено докато му спускат опорни точки, да нещата бяха други.

    Сега чакаме още какв друго ше си внуши, че е Наполенон може би.

  14. Симо

    Едно време докато се появи форфу кретеноида тоя сайт беше хубав, сега е време админите да банката някои хора

  15. Фофу

    Димитър Иванов малко не мога да се съглася. Енергетиката никога не е била евтина, без значение кое време ще вземеш, коя икономическа и политическа система, държава и т.н. И без значение преди или след ВЕИ-тата.

  16. Фофу

    Симчо умника пак се изпльска.

  17. Симо

    Стъклото иска съзнание, а не простотия, счупени стъкла по тротоарите и маратонки за 120 евро заминават им подметките освен ако не са за офроуд/трейл тичане, колко маратонки са ми се нацепили от тия стъкла то жените ви не са видяли толко обувки през живота си колко съм скъсал. Пластмасова бутилка е за град няма спор, е водата от тия бутилки е гадничка ама кво да се прай. В японската индустрия една стъклена бирена бутилка се ползва над 10пъти но хората там имат съзнанието да събират и връщат където трябва,. Българи или Европа мани мани

  18. Симо

    Кретена фурфу все мноу знай, шмутурок

  19. Димитър Иванов

    Да, разбира се ще е изкуствено. Сега да не би тока да не е изкуствено скъп? Има задължение за ВЕИ от години в микса, има плащане на въглеродни емисии от държавите, има задължения за филтри и инвестиции за намаляване на емисиите в топлоцентрали и т.н. Всичко това е един вид “изкуствено”, защото ако го нямаше, щеше да е много по ниска базовата цена. Според мен всичко това води до реален ефект и само изкуствено може да се бута процеса. Друг е въпроса, че много неща свързани с проблема с климата и техните решения не са правилни и може много да се подобрят и т.н. Така, че не акцентирам върху промените в енергетиката, а само давам реален пример за ефекта “изкуствено”.

  20. Фофу

    Добре, може и така, но пак, нали, цените, продажни и изкупни, трява да са изкуствено завишени, че при тия цени на стъкларията … Продават ти бира, 6 в пакет с шишетата и без почти никаква тежест в цената.
    Освен на клошарите, на друг няма да му се разклати феса.

  21. Димитър Иванов

    Е, защо направо да ти дадат пари за тези шишета, както беше едно време. И тези пари да се струват сумата, а не някакви дребни стотинки.

  22. Фофу

    Може, но дали ще ?? Едно време баба ми ходеше с бурканчета и шишета за мляко и лимонада и оставяше Х празни за да вземе Х пълни.

    Но сегашното забързано и разглезено общество дълбоко се съмнявавам, да се засили да мие бурканчета и шишета. Което пък ще повлече и въпроса за двойно миене. Един път от клиента, после във фабриката преди повторното запечатване. Или двойни ресурси вода и химикали.

    Някой просто трябва да измисли някаква схема при която всички да са на шеС за да проработи. Примерно някъде си, си върнал 100 шишета после когато купуваш нещо в шишета касовият апарат да проверява дали имаш кредит шишета или да те таксува. Цените разбира се тряба да са изкуствено завишени, поне сега, преди наистина да станат завишени поради намаляващи природни ресурси.

  23. Йордан

    Да, ама една стъклена бутилка може да се преизползва стотици или дори хиляди пъти, докато пластмасовата – не.

Коментар