Е-отпадъци зариват бедните страни

Отпадъците от изхвърлена електроника ще се увеличат многократно в развиващите се страни в рамките на едно десетилетие, сочи оценка на ООН. Компютърните боклуци само в Индия ще нараснат с 500% от 2007 до 2020 г., предаде GreenTech.bg.

Докладът на Програмата за опазване на околната среда при ООН – UNEP – прогнозира, че в Китай и Южна Африка до 2020 година е-отпадъците ще се увеличат с 400% спрямо 2007 година. Проблем с електронния боклук имат не само Китай и Южна Африка – Индия, Бразилия, Мексико са също изправени пред нарастващата опасност да бъдат буквално заринати с е-отпадъци.

Проблемите касаят и природата, и здравето на хората. Въпросът за рециклирането на тези отпадъци, уви, е оставен на произвола на частния сектор.

САЩ е най-големият генератор на електронни отпадъци, сочи още докладът. Ежегодно тази държава генерира около 3 милиона тона боклуци от сферата на битовата електроника.

Най-проблемна е ситуацията в Китай. Страната произвежда около 2,3 милиона тона електронни отпадъци годишно. Освен това тя е и мястото, където отива по-голямата част от електронния боклук на развиващите се страни.

В доклада се предлага част от електронните отпадъци да се транспортира в страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които имат достатъчно подходящо оборудване да преработват и рециклират правилно електронните отпадъци.

Доколко това е възможно да се случи – оценка в доклада няма. Факт е, че много от бедните държави приемат електронните боклуци на развитите страни срещу заплащане. В този смисъл те доброволно се превръщат в е-сметища и не виждат интерес да променят това.

От друга страна, черният трафик на електронни отпадъци е проблем, труден за решаване. Индонезия, например, има голям проблем с незаконния трафик на електронни отпадъци. Неотдавна индонезийските власти засекли доставката на 9 контейнера – всеки по 40 метра дълъг – пълни с електронен боклук от САЩ. Контейнерите със стари CRT монитори били отпратени обратно, но властите се питат колко други подобни доставки са били реализирани успешно.

Ако се управляват правилно, електронните отпадъци представляват една сериозна възможност за бизнес, казва Конрад Остервалдер, ректор на университета на ООН. Според него, новите технологии с съчетание с добри държавни политики могат да превърнат електронните отпадъци отново в ценни активи.

Коментар