Франкфурт e най-устойчивият град в света

Германският град Франкфурт, добре известен със зелените си инициативи, зае първо място в наскоро публикувания „Индекс на устойчивите градове” от Arcadis. Лондон и Копенхаген са класирани на второ и трето място в списъка, съобщи GreenTech.bg.

Според Arcadis, Франкфурт оглавява класацията, благодарение на своя „дълъг списък от проактивни мерки за подобряване на устойчивостта си”. Лондон също се представя добре, но изостава спрямо Франкфурт, заради лошите резултати по отношение на задръстванията, качеството на атмосферния въздух, липсата на инфраструктура и хроничния недостиг на достъпни жилища.

Социалната устойчивост е единствената категория, в която водещите градове са различни от тези в общата класация. Там победители са съответно Ротердам в Холандия и Сеул в Южна Корея. Най-малко устойчиви, според класацията, са бързо растящи градове в Африка и Азия – Найроби в Кения е класиран на 50-то място.

Докладът предупреждава, че в много от големите световни градове екологичните и икономическите постижения се случват за сметка на социалните постижения. В този ред на мисли Гардиън отбелязва, че Амстердам е най-добре балансираният град на планетата, класирайки се относително равномерно във всички под-индекси.

Индексът класира 50-те най-големи градове на света на базата на три критерия, сред които: екологичен прогрес, жизнеспособност като място за живеене и финансова стабилност. Според CNBC, тези фактори се измерват чрез над 20 различни показатели, вариращи от наличието на зелено пространство на глава от населението до икономическо равенство и лекота на правене на бизнес.

Коментари по темата: „Франкфурт e най-устойчивият град в света”

добавете коментар...

  1. Уруд

    Германците са номер 1

Коментар