Стивън Хокинг предупреди за климатичен апокалипсис

Изтъкнатият физик Стивън Хокинг обрисува апокалиптична картина на Земята, в резултат на климатичните промени, причинени от човешката дейност. Ученият атакува решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Стивън Хокинг предупреди за драматични промени в климата, които ще имат чудовищни последствия за Земята. Според него, от това ще бъдат засегнати всички жители на планетата.

По-конкретно, британският физик очаква кипящи океани, киселинни дъждове и температури на въздуха около 250 градуса. В крайна сметка нашата планета ще заприлича на Венера, според мрачната прогноза на Хокинг.

Изменението на климата е една от най-страшните заплахи за човечеството, според Хокинг. В момента сме близо до повратната точката, от която глобалното затопляне става необратимо, казва Хокинг в интервю за BBC. Действията на Тръмп могат да изправят Земята на ръба, смята той.

Трябва да действаме незабавно, ако искаме да предотвратим катастрофата, настоява ученият. Като отрича доказателствата за изменението на климата и се оттегля от Парижкото споразумение, Доналд Тръмп ще причини екологични щети на нашата красива планета, застрашаващи естествения свят, нас и нашите деца, казва още Хокинг.

Той се опасява, че еволюцията е вградила алчност и агресия в човешкия геном. Хокинг не вижда признаци за намаляване на конфликтите, а развитието на военните технологии и оръжията за масово унищожение може да се окаже катастрофално.

Но има надежда за оцеляване на човешката раса и тя е в създаването на независими колонии в космоса – на други планети или на Луната. Тази идея на Хокинг съвпада с плановете на предприемача Илон Мъск за колонизиране на Червената планета.

Коментар