По-ярка Луна може да намали CO2 емисиите

Foreo, производител на продукти за кожата, предлага нестандартно решение на проблема с глобалното затопляне: да увеличим светлоотразителната способност на Луната, като така направим нощното небе по-ярко.

„Помислете колко енергия бихме спестили, ако вместо да харчим ток за захранване на уличното осветление, използваме светлината на Луната”, казват от фирмата. Идеята е да покрием част от Луната със светлоотразителна повърхност, за да се увеличи количеството светлина, което тя отразява към Земята, пише GreenTech.bg.

Естествената Луна е крайно недостатъчна като осветително тяло с коефициент на отражение от 0,12%, което означава, че тя отразява само 12% от слънчевите лъчи. „Ако можем да увеличим сиянието на Луната само с 0,1%, дните могат да са по-дълги, а нощите – по светли, което ще позволи на планетата колективно да намали енергията за осветление през нощта”, посочват от Foreo.

Компанията предлага 30-годишен преходен период за свикване с новия източник на светлина. Предложението обаче не взема под внимание редица важни въпроси като например какво ще стане с биоразнообразието и живота на природата при по-светли нощи – подобна промяна би объркала всичко от съня на животните до миграционните им потоци и човешкото здраве.

Коментари по темата: „По-ярка Луна може да намали CO2 емисиите”

добавете коментар...

  1. СО2 емисиите !

    «Оставайки единствено само с интелектуалните мъртви мисли, човекът разрушава Земята. Разрушението ще започне с най-финия елемент, с топлината. И в Петата следатлантска културна епоха (1413-3573 г.) чрез по-нататъшното, все по-разширяващо се изработване на интелектуални мисли човек има възможността да погуби топлинната атмосфера на Земята.
    В Шестата следатлантска културна епоха (3573-5733 г.), ако човечеството не се обърне от интелектуализма към ИМАГИНАЦИИТЕ, може за започне гибел на въздушната атмосфера, с интелектуални мисли хората ще отровят въздуха и отровеният въздух, въздействайки на свой ред върху Земята, ще отрови преди всичко растителността.
    В Седмата следатлантска културна епоха (5733-7893 г.) човекът ще разполага с възможността да погуби водата и тя в резултат на интелектуалното мислене ще премине чрез изпаряване във всеобщия воден елемент на Земята… Това ще повлече след себе си разрушение на минералните елементи на Земята; и така човек може да раздроби цялата Земя» (Рудолф Щайнер, Висш Християнски Посветен, ясновидец от най-висш ранг, велик духовен Учител на човечеството; Наука за Духа или Антропософия, том 222, лекция от 23.ІІІ.1923).

  2. Sky

    Глобално затопляне няма.

  3. Цензура

    Дами и господа журналисти!
    Когато пишете глупости, моля пишете ги поне качествено….

  4. Борис

    Интересна идея, но първо изглежда трудна за постигане и второ – може да се окаже доста опасна за климата, човешкото и животинското поведение.

  5. nikoi

    bulshit

  6. Анонимен

    Че то и сега деня си е достатъчно дълъг, даже прекалено дълъг, защото за мен деня трябва да има продължителност макс 13 часа, останалото да си е нощ.

  7. ?

    “осветително тяло с коефициент на отражение от 0,12%, което означава, че тя отразява само 12% от слънчевите лъчи.”

    Нещо ми се изгубиха две нули в тази сметка.

Коментар