Безос не успя да блокира договора на SpaceX с НАСА

SpaceX спечели благоволението на НАСА за лунната мисия, което разгневи конкурентите
(снимка: SpaceX)

Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO) отхвърли опита на Blue Origin да блокира договора за кацане на Луната, който НАСА възложи на SpaceX. Службата също така отхвърли подобна жалба, подадена от Dynetics.

През април 2020 г. НАСА избра SpaceX, Blue Origin и Dynetics за проектиране и изграждане на системи за кацане на хора на Луната, припомня Arstechnica. Година по-късно, през април 2021 г., НАСА реши да изпрати астронавтите само със SpaceX. Космонавите ще летят с кораба Starship за програмата Artemis, която е планът на НАСА да „върне” хората на Луната до 2024 г.

„Цената на офертата на SpaceX беше около половината от тази на Dynetics и една четвърт от сумата, предложена от Blue Origin“, писаха местните медии по онова време. Макар че бюджетът очевидно е бил най-големият фактор, НАСА също така „похвали иновативния дизайн на превозното средство [на SpaceX] и перспективната технология, която един ден може да се използва и на Марс”.

Организацията посочи предимствата на Starship, включително „просторна кабина за астронавтите, два въздушни шлюза, достатъчно възможности за полезен товар, за да проведе голям брой експерименти на Луната и да върне проби на Земята”.

Изборът на НАСА не се хареса на Blue Origin, която е собственост на основателя на Amazon Джеф Безос. Blue Origin подаде жалба до GAO малко след това, твърдейки, че процесът на НАСА и мотивите за избора на SpaceX са недостатъчни. GAO обяви решението си преди броени дни, като потвърди, че НАСА не е нарушила никакви закони или разпоредби.

Blue Origin и Dynetics твърдят още в своите жалби, че агенцията е трябвало да сключи няколко договора, тъй като „преди това е декларирала предпочитание към множество възложения”, обобщи GAO.

Протестиращите компании също „твърдят, че агенцията е била длъжна да започне обсъждания, да измени или отмени съобщението, ако, след получаване на предложенията, НАСА установи, че има по-малко финансиране, отколкото е необходимо за сключването на няколко договора за HLS [Система за кацане на хора]”.

Коментар