Blue Origin с план да колонизира Луната през 2023 г.

Американската космическа компания Blue Origin планира да започне колонизиране на Луната през 2023 година, стана ясно през седмицата от изявление на висш мениджър по развитието, който говори за „връщане на човека на Луната”.

Амбициите на Blue Origin към земния спътник са известни отдавна, но досега компанията говореше за срокове към средата на следващото десетилетие. Вече са обявени конкретни срокове за покоряване на Луната и създаване на база с хора там.

„Време е Америка да се завърне на Луната и този път да остане там дълго”, каза през март 2017 г. Джеф Безос, основател и собственик на Blue Origin, в интервю за Вашингтон пост. „Постоянна обитаема база на Луната е трудна, но достойна задача. Чувствам, че много хора са увлечени от този план”.

Blue Origin разчита на поддръжка от НАСА, правителството на САЩ и, разбира се, на милиардите на Джеф Безос. Компанията вече е сред избраните да си поделят многомилионен грант от НАСА за лунни изследвания. По този повод бяха обявени и конкретни срокове за колонизиране на земния спътник.

Коментар