Проблеми за Sky News с правилата на YouTube

SkyNews наруши политиката за дезинформация на YouTube в частта Covid-19
(снимка: CC0 Public Domain)

На австралийската медийна група Sky News бе забранено да качва съдържание в YouTube в продължение на седем дни, както и да прави излъчвания на живо, след като е нарушила политиката на платформата дезинформация в медицината.

Според YouTube, медията е публикувала множество видеоклипове, които отричат съществуването на Covid-19 или насърчават хората да използват „отречени лекарства” като хидроксихлорохин или ивермектин.

Каналът на Sky News Australia в YouTube, който има 1,85 млн. абонатаи, получи предупреждение и временно бе спрян за една седмица. Спорните клипове са свалени, съобщи The Guardian.

Забраната ще засегне потока от приходи на Sky News от Google, който започна след като през февруари News Corp. подписа историческо многогодишно партньорство с Google съгласно кодекса за медийни договори.

Видеоклиповете, които не нарушават правилата и са публикувани по-рано, все още са онлайн. Ако обаче за канала се натрупат три предупреждения в рамките на 90-дневен период, това ще доведе до окончателно премахване на канала от YouTube.

„Имаме ясни и утвърдени политики за дезинформация на Covid-19, основани на местните и глобални указания на здравните власти, за да предотвратим разпространението на дезинформация на Covid-19, която може да причини щети в реалния свят”, заяви говорител на YouTube.

Един от най -популярните видеоклипове, с 4,6 млн. гледания, е озаглавен „Австралийците трябва да знаят истината – този вирус не е пандемия”, публикуван в разгара на пандемията миналата година.

Наскоро пък, на 19 юли, Sky News беше принудена да се извини за интервю на свой редактор с депутат на име Крейг Кели, в което твърди, че вариантът Делта” не е опасен и ваксините няма да помогнат”. Видеото беше премахнато и вместо това публикувано дълго извинение на уебсайта на Sky News.

Това се случва в момент, в който американските здравни власти се оказаха шокирани от проучване в „клъстер” от 900 души в Масачузетс, където 74% са надлежно ваксинирани, но се доказа, че „изцяло ваксинираните заразени хора се оказват със същия вирусен товар като неваксинираните заразени” и „разпространяват опасния вирусен вариант на други ваксинирани”.

Коментар