Google ще удължава човешкия живот

„Опитваме се да създадем препарати, които ще направят хората устойчиви на болести, по-енергични и здрави”, казва Синтия Кениън (снимка: kenyonlab.ucsf.edu)

„Опитваме се да създадем препарати, които ще направят хората устойчиви на болести, по-енергични и здрави”, казва Синтия Кениън (снимка: kenyonlab.ucsf.edu)

Google привлече в редиците си Синтия Кениън – изявен учен, посветил 30 години от живота си в изследване на процеса на стареене на човешкия организъм.

Бивш професор от Калифорнийския университет в Сан Франциско, сега Кениън ще работи по проекта Calico на Google, чиято цел е да удължи продължителността на живота. Тя участваше и досега в проекта като консултант, но след напускане на университета ще посвети цялото си работно време на Calico.

Екипът на проф.Кениън в Калифорнийския университет изследваше кръглите червеи нематоди с дължина около 1 мм. Учените доказаха, че след модификация на гена на червея, неговият живот се удвоява от 2 на 4 седмици. Една от модификациите дори запазва енергетичното си състояние независимо от възрастта.

Представете си, че общувате с човек, който изглежда на 40 години, но в действителност е на 80 – така учените описват ефекта от своята разработка. Изследвания от други учени доказаха, че подобни гени контролират продължителността на живота и процеса на стареене на дрозофили и мишки.

Синтия Кениън и нейният екип търсят такива гени и в човека. „Опитваме се да създадем препарати, които ще направят хората устойчиви на болести, по-енергични и здрави”, казва тя в интервю за Observer. Болестите и продължителността на живота са тясно свързани едни с други, подчертава Кениън.

Проектът Calico се ръководи от Артур Левинсън, бивш директор на биотехнологичната компания Genentech. В екипа участват и редица други изтъквани учени и мениджъри. Google финансира подобен проект, тъй като смята, че технологиите имат огромен потенциал да подобрят живота на хората.

Един от основателите на Google и настоящ главен изпълнителен директор на компанията – Лари Пейдж, страда от паралич на гласовите връзки, който му пречи да говори и понякога предизвиква затруднено дишане. Пейдж възнамерява да инвестира собствени средства в мащабна изследователска програма, свързана със заболяването, от което той страда.

Коментари по темата: „Google ще удължава човешкия живот”

добавете коментар...

  1. Иван

    Колко много вредни хора има в България които не си плащат кармично няма нито възмездие нито наказания!

  2. Anonymous

    Това му е кармично наказание за това, че заглушава гласа на другите в Google+ и Youtube.

Коментар