На РС пазара: скок в Западна Европа, спад в Източна

Продажбите на РС в Западна Европа са нараснали с 8,6% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на предходната година. С този резултат Западна Европасе разграничава от останалите пазари в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), който бележи спад от 1,1%за периода януари-март, по данни на IDC.

HP, Lenovo, Dell, Acer и Asus формират Топ 5 на РС пазара в EMEA (източник: IDC)

HP, Lenovo, Dell, Acer и Asus формират Топ 5 на РС пазара в EMEA (източник: IDC)

Възходът на РС пазара в Западна Европа се дължи на силното търсене от търговския сектор и възстановеното икономическо доверие. Доставките за търговски клиенти са нараснали с 15,1%. За първи път от две години насам консуматорският пазар също се връща към позитивни резултати, бележейки ръст от 2,1%, отбелязва базираната в Лондон компания Warc.

За двуцифрения ръст на РС пазара в Западна Европа допринася и спирането на поддръжката на Windows XP от страна на Microsoft, в резултат на което компаниите прибягват да обновяване на компютрите си. Зачестили са също покупките на нови РС от крайни потребители.

В същото време, продажбите на РС намаляват в Централна и Източна Европа (CEE), както и в региона на Близкия изток и Африка (MEA) съответно с 16,7% и 8,4%, заради съвкупност от няколко фактора – колебание на валутата, политически вълнения и продължаваща икономическа несигурност. Но дори и спадът от над 8% в MEA е по-малък от очаквания, в частност в консуматорския сектор.

Има и някои добри новини за региона CEE – това са позитивните резултати в Чехия, Унгария, Полша и Румъния, които смекчават спада в Казахстан, Русия и Украйна.

Продажбите на РС в EMEA като цяло са достигнали 21,8 милиона броя през тримесечието. В частност, продажбите на десктоп РС са нараснали с 1,4%, докато тези на портативни РС са намалели с 2,6%.

HP води на пазара в EMEA, бележейки ръст от 16,4% на годишна база. Компанията от Пало Алто е продала 4,7 милиона РС през тримесечието, с което увеличава пазарния си дял до 21,6%.

Внушителен ръст от 33% бележи и китайският гигант Lenovo, който е втори в EMEA. Делът на компанията вече е 15,9%, в резултат на продадените 3,45 милиона РС в региона. През септември миналата година Lenovo заяви амбиции да стане най-големият доставчик на РС в Европа през 2015 г.

На трето място остава Dell с 9,6% ръст в продажбите. Челната петица на РС пазара в EMEA допълват тайванските производители Acer и Asus, сочат данните на IDC за периода януари-март.

Коментар