Двуцифрен ръст на РС пазара при локдаун

Търсенето на компютри за работа, учене и забавление у дома расте в пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на традиционни компютри (настолни, преносими и работни станции) в региона ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка) ще възлязат на 82,1 милиона през 2020 г., което е 12,7% ръст на годишна база, прогнозира IDC.

Поради въздействието на глобалната пандемия, търсенето на устройства, които позволяват работа, учене и достъп до медийно съдържание от дома, ще продължи да бъде силно през 2020 г. и през първата половина на 2021 г., сочи анализът.

Очаква се западноевропейският пазар на бизнес компютри да се върне към растеж (+7,1% на годишна база) през четвъртото тримесечие на 2020, тъй като блокирането и ограниченията ускоряват прехода към мобилност, а това допълнително изкривява продуктовия микс в полза на преносимите компютри.

Втората вълна на пандемията ще продължи да подкопава търсенето на стационарни устройства, тъй като бизнесът преминава към отдалечена работна среда, коментират от IDC. И обратно, изключителното търсене на мобилни устройства, необходими за подпомагане на работата от вкъщи, ще бъде допълнително подсилено от търговете за образование в много от ключовите географски региони.

Очаква се западноевропейският пазар на потребителски РС да нарасне с 28,0% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2020 г., което е третото поредно тримесечие на значителен растеж, като и двете категории продукти се представят добре.

Въпреки очакваното въздействие, причинено от преминаването към мобилни устройства, настолните компютри ще се възползват от нарастващото търсене на игри за забавление на хората у дома при локдаун. Освен това за чувствителните към цената потребители стационарните форм-фактори осигуряват най-доброто съотношение между спецификации и цена.

Преносимите компютри ще останат предпочитаният форм фактор и ще продължат да се радват на растеж, обусловен от необходимостта всеки член на домакинството да има устройство за дистанционно обучение, както и за забавление в периодите на локдаун.

Коментар