$5,9 млрд. похарчени за ремонти на iPhone в САЩ

Статистиката сочи, че Apple е продала над стотици милиони смартфони, откакто излезе първият iPhone през 2007 г. Колкото и здрави да са тези устройства, ремонтите им генерират значителен бизнес за ИТ гиганта от Купертино.

По данни на компанията за гаранционни услуги SquareTrade, само на територията на САЩ потребителите са похарчили 5,9 милиарда долара за ремонти на iPhone. Отбелязва се, че вероятността за повреда на смартфона е 10 пъти по-голяма, отколкото устройството да бъде изгубено или откраднато.

Най-честите причини за повреда са случайно падане, изпускане в тоалетната или в басейн и др. Висока е също вероятността за заливане на устройството с течност, сочи статистиката.

Заради много инциденти, които водят до повреда на iPhone, американците харчат за неговия ремонт 29 пъти повече пари, отколкото за контрацептиви и над два пъти повече отколкото за тоалетна хартия. Кампаниите на Обама и Ромни за президентския пост ще струват 100 милиона долара по-евтино от съвкупните ремонти на iPhone.

Любопитен факт е, че около 6% от притежателите на iPhone 5 използват прозрачни лепенки за счупения си апарат, а 11% не обръщат внимание на разбития дисплей.

30% от американците са имали инцидент със своя iPhone през последната година, а при 17% това се е случвало повече от един път, сочи още статистиката.

Коментар