Разривът с Huawei ще коства $333 млн. на Великобритания

Huawei е възпрепястван да участва в телеком проектите на Обединеното кралство
(снимка: Huawei)

Великобритания планира да похарчи 333 милиона долара, за да помогне на телекомуникационните компании в страната да заменят оборудването на Huawei. Ползи ще извлекат европейските производители Ericsson и Nokia.

По-рано тази година Обединеното кралство забрани на Huawei да участва в развитието на 5G инфраструктурата и помоли телекомуникационните компании да премахнат оборудването на китайската компания до 2027 г., припомня Gizmochina.

Сега Великобритания ще похарчи около 250 милиона лири (приблизително 333 милиона долара), за да замени оборудването на Huawei в телекомуникационната си инфраструктура. През следващата година правителството ще изразходва около 50 милиона паунда, за да се помогне за изграждане на „сигурна и устойчива 5G мрежа”.

С елиминираното на Huawei ще останат само два доставчика за телекомите във Великобритания – Nokia и Ericsson, което може да навреди на сигурността, както и да повиши цените на оборудването. Предвидените средства ще се използват и за създаване на работна група, която се очаква да разкрие повече информация в края на годината.

През юли тази година правителството забрани на Huawei да участва в развитието на 5G инфраструктурата на Великобритания. Смята се, че това решение е резултат от натиск от Съединените щати, които забраниха достъпа на китайската компания до проектите в САЩ преди година.

Тъй като все повече компании забраняват на китайския гигант да работи по тяхната телекомуникационна мрежа, поради опасения за сигурността, компании като Nokia и Ericsson се възползват, сключвайки големи договори с мрежовите оператори.

Коментар