Писането на софтуер с малко или без код набира скорост

Професията на програмиста няма да изчезне, но може евентуално леко да се промени
(снимка: CC0 Public Domain)

Пролетта винаги е била натоварено време за разсадниците. Тази година „натоварено” бе малко да се каже. На фона на множеството блокади и карантини по целия свят на много места бе забелязан „безпрецедентен” ентусиазъм за повече зеленина. За щатския разсадник Classic GroundCovers внезапният порой от поръчки, които кризата COVID-19 предизвика, със сигурност се оказа затруднение за бизнеса – но дойде и с непредвидени последици.

Колосалният обем на заявките затрупа малката, ръчна система за обработка на поръчки на компанията. Но само за месец, въпреки ограничените технически познания и малкото време, екипът на Classic GroundCovers се сдоби с чисто ново приложение, което автоматизира целия процес, интегрирайки поръчките от уебсайта за електронна търговия на компанията с вътрешните бизнес-приложения.

За целта Classic GroundCovers използва платформа за разработка на приложения с малко писане на код – Evoke. Тя е проектирана от технологичната компания BlueFinity, за да помогне на бизнеса лесно да разгръща нови приложения на различни устройства, без да е необходимо да се пише програмен код.

„Когато обемът на поръчките е особено голям, всеки ден се изразходват по 12 часа за ръчна обработка на поръчките”, казва офис-мениджърът на Classic GroundCovers Ейми Милтън, цитиран от ZDNet. Но с помощта на Evoke разсадникът е създал приложение, което се интегрира със системата за управление на поръчките. „Сега те се изпращат директно в системата и се потвърждават от клиента. След това се определя дата на доставка, спестявайки огромно количество време за администриране и елиминирайки грешки в процеса”, казва Милтън. „Рационализирането на тези процеси намали наполовина времето ни за администриране. Това направи целия процес на поръчки много по-малко стресиращ”.

Платформите за софтуерна разработка с малко код се увеличават и позволяват на компании като Classic GroundCovers да имат достъп до сложни инструменти, независимо от своя опит в цифровите технологии. Често назовавани „платформи без код”, инструментите за създаване на софтуер с малко писане на код разчитат на намаляване, доколкото е възможно, на практическите знания, необходими за изграждането на софтуер.

Вместо да пишат всеки отделен ред код за дадено приложение, потребителите на платформа с малко код или без код могат да изградят своя проект с интерфейси от типа „посочваш и кликваш”. Хората могат да сглобят програмни блокове, подобни на „Лего”, всеки с предварително дефиниран код. Така те си създават персонализиран софтуер, бързо и на много по-ниска цена от наемането на професионален програмист.

Компаниите, предлагащи платформи „с малко код” или „без писане на код” стават все повече и се състезават в доста бързо развиващо се пространство. Анализаторската компания Forrester прогнозира, че пазарът на системи „с малко код” ще расте с по 40% годишно и ще достигне 21 млрд. долара до 2022 г. Gartner прогнозира, че платформите за приложения „с малко код” ще представляват 65% от всички разработки на приложения до 2024 г.

Лесно е да се разбере защо технологията носи големи обещания – особено за компании, които, подобно на Classic GroundCovers, имат малко ресурси, които да отделят за програмиране от висок клас. Персонализираното програмиране е отхвърлено от фирмата за разсади по няколко причини, включително липсата на вътрешни умения за ИТ специалисти.

„Имахме нужда от решение, което да приложим незабавно, използвайки съществуващия ни персонал”, казва Милтън. „Що се отнася до нас, генераторът на бизнес приложения с малко код Evoke беше единственото жизнеспособно решение за нас”.

Платформите с малко или никакво писане на код, разбира се, имат своите ограничения. Разработчиците са склонни да възприемат инструментите като разширение на методите, които те вече практикуват, като разчитат на предварително изградени рамки или JavaScript библиотеки, а не като пряка замяна на тяхната работа. За Ричард Уанг, главен изпълнителен директор на Coding Dojo, платформите с малко или никакъв код са полезни за подпомагане на малкия бизнес при някои дигитални операции, без да са всеобхватно решение.

Сложните приложения винаги ще изискват уменията на професионален програмист. Поради тази причина Уанг е уверен, че средните и по-големите предприятия ще продължат да избират специално разработени приложения, които идват с повече гъвкавост и възможности за персонализиране.

„Въпреки че може да помогнат за скоростта на разработване и разпределението на ресурси, платформите „с малко код” или „с никакъв код” ограничават персонализирането на цифровите активи. Те имат ограничена интеграция със съществуващата основна дигитална инфраструктура. Зависят твърде силно от доставчика на платформата за конфигурирането и предоставяне на усъвършенствано потребителско изживяване”, казва Уанг.

Платформите с малко или никакво писане на програмен код обаче могат да се окажат много съществени при бизнеси, които нямат онаследена технологична инфраструктура и започват „на чисто”. Това са новосъздадени фирми, стартъпи, млади фирми с нови идеи. Хубавото е, че предприемачи, които биха били обезсърчени да реализират хубавите си идеи заради липсата на програмистки умения, сега могат да сбъднат проектите си – технологията ефективно предлага решение „направи си сам” за създаване на софтуер с лесно достъпни инструменти.

Една такава платформа с „малко код”, специализирана в аудио-софтуера, е Audio Weaver – инструмент за разработване на звук с помощта на „влачене и пускане”. Тя може да се използва за създаване на звукови продукти от всякакъв вид, независимо дали за телевизор, кола или интелигентен високоговорител. За нетехническите изобретатели привлекателността на платформата нараства, обяснява Пол Бекман, съосновател на компанията-създател на платформата DSP Concepts.

„Много аудио инженери имат златни уши, но нямат умения по програмиране”, казва Бекман. „Тези хора знаят какво звучи добре и до този момент им е било невъзможно да реализират идеите си, защото нямат умения в областта на писането на програмен код. Ние предлагаме лесни за използване инструменти, които хората без опит в писането на код могат да използват, за да реализират идеите си”.

Платформата е използвана за най-различни иновации в работата със звук, от които най-силно впечатление прави изработката на „цифров стетоскоп”, който филтрира външния шум за лекарите, работещи в линейките.

Тенденцията към елиминиране на ръчното писане на код код може да изглежда като заплаха за програмистите, но не е. Тяхната професия няма да изчезне – може евентуално леко да се промени. Докато не-разработчици се заиграват като с „Лего” за създаване на малки собствени приложения, все пак ще е необходимо висококачествено експертно програмиране, за да се създадат самите тези блокове на първо място; след това човешките умения и разум ще са необходими за създаване на по-сложни и по-цялостни приложения, каквито стават нужни на всеки бизнес с развитието му.

Точно както през последното десетилетие се наблюдава разделение между „back-end” и „front-end” разработчици, следващите няколко години ще осигурят нова итерация в света на писането на код, смята Ритам Ганди – основател на Studio Graphene, платформа за разработка на приложения „с малко код”. Според Ганди, процесът е естествената еволюция на професията. Казва, че неговите клиенти са предимно „новостартиращи фирми”, в които хората не знаят да създават софтуер, но имат блестящи идеи и нужда от средство да ги реализират.

„Ако сте млад предприемач, често се случва така, че всеки ден се разхождате и в главата ви кристализира представата за приложението, което искате да създадете, но нямате нито умения, нито бюджет за изграждането му”, казва Ганди. „Тази бариера за навлизане сега намалява. Трябва да я приветстваме, защото ще даде възможност за оживяване на повече идеи, повече продукти и услуги, които да направят света ни по-ефективен. Това е нещо много положително”.

Коментари по темата: „Писането на софтуер с малко или без код набира скорост”

добавете коментар...

  1. Преприемач

    До Anonymous,

    Пишеш от гледната точка на ИТ и софтуерен разработчик. НЯМА НИЩО ЛОШО за бизнеса и предприемачите да ЗАВИСЯТ от ПЛАТФОРМИ и ДА ПОЛЗУВАТ НА ГОТОВО решения. МНОГО ПОВЕЧЕ ПРЕДИМСТВА от колкото да чакат на екипи от ИТ спецове с години да преоткриват колелото и пшуват и кодят и тестват нещо което е направено и достъпно вече.

    Идеята на серийните предприемачи е бързи решения и бързи печалби в даден благоприятен момент да оберат ползите те нямат дългосрочни планове както започват с една платформа и изгодата намалее просто я спират и закриват и започват на ново и на чисто. Така ИТ спецове на сигурна добре платена работа провлачена с години до пенсия ИЗОБЩО ДА НЕ РАЗЧИТАТ на това. Всичко бързо се мени и предприемача не му дреме за труда и усилията на ИТ спеца да сътвори нещо което да работи ненужно много време в бъдещето което постоянно се мени.

  2. Anonymous

    Това са такива безумни глупости, че не е истина 😀

    Всичките тия “платформи” споделят един общ, много голям проблем, известен като “platform lock-in”.

    Казано иначе, направеното в една платформа по никакъв начин не може да се прехвърли към друга, или към независима хардуерна инфраструктура.

    Затова професионалистите винаги разглеждат тези платформи като временно решение на конкретни проблеми и задачи, но никога не ги слагат в основата на продуктите, които разработват.

    Всички тези платформи бълват непрекъсната пропаганда, пардон, маркетингови послания, че те са бъдещето – няма как, колкото и да им се иска.

    А, всеки предприемач, който планира да ползва услугите на платформите, трябва да си даде ясно сметка, че или ще остане вечно зависим от съответната платформа и ще си понася всички негативи*, или ще трябва всичко да бъде пренаписано от 0.

    * Негативите за един по-напреднал проект са изключително много – от сериозни ограничения свързани с конкретната архитектура на платформата, до буквално невъзможност да бъдат имплементирани определени функционалности, докато в независимо разработен продукт, биха могли да бъдат направени лесно.

    Допълнителни проблеми са бавното отстраняване на бъгове, зависимост от промени в платформата при нови версии и принуждаване на потребителите да мигрират проектите си (нещо, което може да е много тежка задача);

    Не по-малък проблем е, че при нарастване на потребителите, цените стават много по-високи сравнено с независима разработка …

    Например, погледнете услугата на AWS за управление на потребителски акаунти Cognito – регистрация, смяна на парола, 2-стъпкова автентикация, групи от потребители и много други – супер удобна услуга, неоспорим факт.

    Първите 50,000 активни потребители са безплатни. Офертата е изключителна.

    Обаче, за всички потребители отгоре вече дължите пари. За 100,000 активни потребители дължите $275/месец. За 1,000,000 аткивни потребители разходите стават на $4400. За 10 милиона цената отива на $139,400.

    В същото време, PostgreSQL инстанция с 2 вируални ядра, 8GB RAM, управлявана от AWS, за $105/месец спокойно ще държи 10,000,000 потребители. Да включим и сървъри, които ще предоставят услугата “register/login/logout” и може би ще стигнем до $500/месец?

    А, ако минете директно на желязо (т.е. изцяло вие да си управлявате нает физически сървър), за €100/месец можете да получите 12-ядрен (24 нишки) процесор, 128GB RAM, 2×1,92TB NVMe дискове …

    Да, когато се разглеждат определени услуги, винаги трябва да се взимат под внимание и разходите за техническа поддръжка. Но, дори в САЩ годишна заплата, повтарям ГОДИШНАТА, на софтуерен инженер от $139400 е доста добра.

    А, тази услуга дори не е чак толкова обвързваща, можете да я замените със своя, която изпълнява точно тази ясна и специфична задача.

    При платформите, които са споменати в статията, ситуацията е много по-зле, защото всички компоненти са силно обвързани. А, и съм чувал за стартъпи, които доста бързо са стигали до големи и непосилни за тях месечни разходи.

Коментар